3 Comportamente ideale aplicate in mentenanta fosei septice

Sistemul de pompare septica este unul dintre aspectele principale ale unei tari glorioase, dar este de altfel crucial din mai multe motive, iar o multime de sfaturi de intretinere si pompare pot fi aplicate de fiacare cetatean in perfecta ordine.

Indicatorii de care sistemul septic are nevoie pentru a functiona si a pompa corect deseurile includ pompe de scurgere, tevi de eliminare, fitinguri si rulmenti, insa si rezervoare de depozitare ale deseurilor.

Sistemele septice sunt realizate pentru locuinte si spatii comerciala pentru a permite eliminarea si scurgerea deseurilor prin tevi pana la rezervorul de acumulare, trecand pana la cele mai profunde niveluri de pamant, pentru o purificare naturala, un avantaj major al acestor sisteme.

Ceea ce este lasat in urma este definit ca deseuri solide, iar, daca sunt suficiente bacterii prezente, se va realiza un proces de fertilizare naturala a pamantului.

depozit septic

Sursa: roadsafetycontracts.com

Ce comportamente trebuie evitate daca se doreste functionarea corecta a fosei septice?

Prin ingrijirea corecta a fosei septice se presupune ca locatarii unei case sa nu arunce in sistemul de canalizare substante chimice, lichide bogate in grasimi (ulei), medicamente sau alte produse ce nu se degradeaza foarte usor.

Potrivit Wikipedia.com, exista o multime de lucruri care pot provoca probleme destul de grave canalelor de scurgere si a fosei septice, printre acestea numarandu-se:

 1. Eliminarea uleiului de gatit sau a grasimilor in canalul de scurgere; mai mult decat atat, astfel de substante nu se degradeaza foarte usor si, din acest motiv, pot determina aparitia unor mirosuri neplacute;
 2. Eliminerea produselor ce nu sunt biodegradabile, in vasul de toaleta- ex: mucuri de tigara, discuri demachiante, servetele umede etc. – pot determina umplerea rapida a fosei si blocarea acesteia;
 3. O serie de substante ce sunt eliminate pe canalul de scurgere pot determina deterioarea unor componente ale fosei septice, ajungandu-se la o functionare proasta a fosei.

Curatarea casei prin turnarea de inalbitor si alte produse de curatare pentru distrugerea si uciderea bacteriilor in sistemul septic va avea nevoie de mentenanta speciala in utilizarea sistemului de scurgere si eliminare a deseurilor din locuinta.

De altfel, se impune ca gunoiul menajer sa nu fie aruncat in sistemul de vidanjare al locuintei, pentru ca acesta ar infunda si opri functionarea corecta a sistemului.

curatare fosa septica

Sursa: septician.com

Din acest punct de vedere, specialistii in vidanjari recomanda o mentenata vigilenta, in acelasi timp in care se impune intelegerea functionarii unui sistem septic, care sa mentina functionarea altor sisteme din locuinta in perfecta functionare.

Cum functioneaza un sistem septic in propria locuinta?

In general, astfel de sisteme septice sunt special create pentru a reflecta cantitatea de mizerii si deseuri rezultate dintr-o casa, in concordanta cu dimensiunea si cu numarul de membri care locuiesc acolo.

In timp ce exista o multime de variabile, o casa cu 3 camera utilizeaza in medie si se colecteaza in fosa septica 1500 m3 de deseuri lichide si solide. Unele fose septice au o capacitate si mai mare de 2000 m3, insa sunt realizate din beton pentru mai multa sustinere si igienizare.

vidanjare fosa septica

Sursa: rothwellcontracting.ie

In functie de timpul de utilizare, gradul de acumulare, mai lent sau mai intens, se impune ca aceste sisteme sa nu fie deschise cel putin 2 ani de zile. Pentru oricare alte defectiuni se cheama mesterii in desfundari si salubrizari, care detin cele mai multe cunostinte despre cum ar putea functiona o astfel de fosa septica, avand echipamentul necesar pentru astfel de activitati.

De exemplu, in cazul in care in locuinta se regaseste un membru al familiei care este bolnav si necesita ingrijire mai mult decat este necesar, nevoile sale fiind destul de mari, se impune ca sistemul sa fie pompat si golit destul de des.

Din acest principiu, se spune ca fiecare familie trebuie sa fie constienta de gradul de uzura al sistemului septic din locuinta, pentru a nu intampina scurgeri sau defectiuni ale fosei septice.

mentenanta fosa septica

Sfaturi pentru mentinerea sistemului septic la un nivel optim

 • pentru ingrijirea rezervorului septic, proprietarii de locuinte cu astfel de sisteme platesc o anumita suma. In aceasta suma trebuie sa fie incluse serviciile de golire, igienizare si dezinfectare a fosei septice;
 • acumularea namolului in timp poate cauza reale probleme de blocaj, care impiedica buna functionare a sistemului. Aici este important sa se mentina o ordine si o perioada de mentenanta si golire a fosei septice;
 • in momentul in care este localizat rezervorul septic, se va realiza o harta privind modul de  a ajunge in cel mai scurt timp la acesta pentru o mai buna mentenanta;

  servicii de vidanjare

  Sursa: vidanjari-desfundari-salubritate.ro

 • deasupra rezervorului fosei septice nu se vor depozita cutii, lemne sau alte lucruri, care ar putea detine o greutate ce ar afecta sustinerea rezervorului;
 • este de la sine de inteles ca o multime de alimente si de produse nu trebuie sa fie aruncate in sistemele menajere, pentru ca ar afecta functionarea eficienta a sistemului septic;
 • in cazul in care defectiunea nu se poate remedia din interiorul locuintei, se face apel la cele mai eficiente servicii de vidanjare in Otopeni, menite sa indeplineasca cele mai dificile activitati si sarcini, privind mentenanta sistemului si rezervorului septic.

Urmand aceste instructiuni, cu siguranta veti avea un sistem septic eficient, modern si capabil sa elimine intreaga cantitate dispozabila de deseuri din locuinta.

 

Blogger: Ankez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *