Te plangi ca nu ai suficient timp liber? Se pare ca altii o duc mai rau de atat. Si psihologic vorbind chiar daca pentru o zi libera se va cere recuperare se pare ca este benefic pentru angajati sa fie motivati cu un weekend prelungit. In topul tarilor cu zile libere nota comparativa i-ar face pe multi sa fie catalogati drept pesimisti si tristi.
Estonia are spre exemplu cele mai putine zile libere oferite angajatilor, un total de 224 de ore libere, dintre care 8 zile sunt sarbatori legale care se respecta. Insa Ungaria nu este nici ea mai prejos si vine pe un loc secund cu 232 de ore libere la fel ca tari precum Polonia si Lituania.
Cei mai fericiti la zile libere se pare ca sunt germanii cu 300 de ore libere pe an, urmati de italieni cu peste 290 de ore libere. Iar cand vine vorba de sarbatorile legale in Romania sunt nu mai mutl de 14 insa se pare ca prea putine in comparatie cu alte tari. Fruntasa la acest capitol este Columbia care are 18 sarbatori legale, in timp ce pe treapta de 16 sunt tari precum India, Malaezia si Thailanda. Insa aproape de aceste cifre sunt si Japonia si Cipru.
Pana la urma chiar si sarbatorile legale sunt usor de intereptat in ceea ce priveste ziua libera. Angajatorul la privat are libera optiune in a oferi liber si a cere recuperare, in a oferi plata dubla sau liber compensatoriu daca in acea zi se lucreaza. Sau se poate sa se intample nici una nici alta. Tine si de angajat care accepta sau nu aceasta situatie. Partea financiara este si ea parte din discutie caci unde este o motivatie pentru munca nu mai exista plangeri.