Ar putea supravietui lumea schimbarilor climatice?

In urma cu cativa ani, intr-un laborator din Panama, Klaus Winter a incercat sa contureze viitorul. Un fiziolog de plante de la Smithsonian Tropical Research Institute,  a plantat puieti a 10 arbori tropicali diferiti in sere de mici dimensiuni, geodezice. Cercetatorul a permis ca unii arbori sa creasca in conditiile lor naturale- 25 grade Celsius, in timp ce ceilalti au fost supusi la temperaturi insuportabil de ridicate- pana la 38 de grade Celsius. Acesta este mediul in care arborii tropicali au o sansa buna de a trai pana la sfarsitul acestui secol, scenariu ce a aparut in urma schimabrilor climtice. Insa, Winter si-a dorit sa observe cum se comporta acestia la aceste temperaturi mai ridicate.

Raspunsul a venit ca o surpriza pentru cei care s-au obisnuit ca schimbarile climatice vor transforma Amazonul intr-un adevarat desert. Majoritatea arborilor ce au fost supusi la temperaturi ridicate nu au murit. De fapt, cei mai multi au prosperat si au crescut in mod semnificativ la temperaturi mai ridicate fata de cei care se gasesc in ziua de azi. Numai doua specii au cedat in fata caldurii. Insa, succesul celorlalti arbori se datoreaza “ecourilor de date paleontologice”, care sugereaza ca temperaturile mai ridicate pot fi un avantaj pentru padurile tropicale.

Dar, acest lucru nu inseamna ca schimbarile climatice nu vor afecta padurile tropicale din ziua de astazi. Situatia deja se schimba. Si nu inseamna ca oamenii ar trebui sa isi faca griji cu privire la incalzirea globala. Schimbarile climatice chiar reprezinta sfarsitul lumii, dar inseamna si inceputul unei alte lumi.

Vor mai exista oameni?

Extinctiile speciilor care vor avea loc in masa vor deschide noi nise ecologice, iar schimbarile de mediu va determina aparitia unor specii cu totul noi. Creaturile noi vor continua sa evolueze pentru a umple golul lasat de celelalte. Este aproape imposibil de prezis modul in care va arata viitoarea lume, dar exista o probabilitate foarte mare ca oamenii sa nu faca parte din acest viitor scenariu- ei bine, omenirea va exista si in viitor daca va reusi sa treaca peste dezastrele climatice ce vor da nastere la superfurtuni sau secete uimitoare in lume. Totusi, experimentele lui Winter au nevoie de mai multe dovezi solide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *