Atentie la detalii – ce invata cei mici de la parinti

Ca o oglinda, cei mici sunt cei care imita parintii fara doar si poate. Ajung sa reproduca vorbe, gesturi si asa mai departe. Sunt pana la urma si intr-un mediu de asa natura incat sa aiba mereu acelasi exemplu de fiecare data. Iata la ce ar trebui sa fim atenti din acest punct de vedere:

  1. Vorbitul la telefon. Unul din cele mai comune aspecte ale zilelor noastre este tocmai acela de a vorbi la telefon. Ce nu ne dam seama este ca  cel mic va avea poate chiar si repulsie la un moment dat fata de acest lucru cand i se fura atentia sau poate chiar va reproduce unele gesturi. Sa nu fie cu mirare cand cel mic va reproduce si cuvinte mai putin frumoase.
  2. Cu si despre rusine. Daca te rusinezi de propriul corp se pare ca si copilul are tendinte de a face asta. Partea mai putin buna este ca se ajunge la o rusine ce caracterizeaza la varste majore, cu tendinte de a fi inchis si fara exteriorizare.
  3. Reactiile exagerate. Orice urma de nervi, furie si sentimente cu impact negativ vin sa umbreasca personalitatea oricui. Pentru ca reactiile de acest fel pot fi un exemplu din pacate unul negativ trebuie sa tinem cont de faptul ca o astfel de manifestare il va influenta in educatie de asemenea si in modul in care se va comporta cu cei din jur.
  4. Radcere, deradere. Se spune ca un copil va fi exact asa cum sunt si parintii. Ori daca din familie vede un comportament tipic celor care isi bat joc spre exemplu se va ajunge de asemnea ca si ei sa fie la fel.

Nu degeaba se spune ca a creste un copil e lucru mare. Trebuie sa gandim ca suntem formatori de opinie si nu numai, formatori de noi vieti si destine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *