Aventura cresterii unui animal de companie

Se spune ca cine are copii sa ii creasca, cine nu are sa nu-si doreasca. In realitate este pana la urma ceea ce caracterizeaza pe cei care dau de greu cand vine vorba de responsabilitatea de a creste un suflet ce depinde de puterea adultului. Si se intampla si cu cresterea unui caine, misiune deloc usoara. Pare poate usor privind la distanta insa in concret nici nu stii ce te asteapta.

Fara sa descurajez pe cei care isi doresc cu ardoare un caine ca si animal de companie cert este ca iti trebuie o doza de rabdare, una de energie si de timp pentru a te dedica cum se cuvine cresterii acestuia. Chiar si cand este tinut la curte grijile nu te ocolesc. Sa spunem ca din iubire pentru animale iti vei gasi resurse sa ii faci fata insa o mare dilema o vei avea despre ce mancare mancare caini  sa alegi. Ce poate fi atat de greu de vreme ce stii ca sortimentele sunt toate destinate consumului canin?!

Mancarea pentru caini se alege dupa criterii ce tin cont fara doar si poate de ceea ce inseamna sanatatea cainelui. Mai intai de toate te indrepti la categoria acelor tipuri de mancare specifice pentru grupa de varsta si anume pentru pui, adult si batran. Fiecare categorie in parte tine cont de posibilitatile cainelui- cand e pui ii cresc dintii, ii cad, se formeaza, digestia nu este atat de rapida desi el ar manca orice vede in fata ochilor; cand este adult are energie, exact pe dos cand ajunge sa fie batran.

Stabileste aportul necesar. Fiecare rasa in parte are specificatiile sale si conteaza cata energie are, ce greutate are si ce activitati face in fiecare zi. Un caine care alearga mai toata ziua, un caine liber mai mult decat unul tinut in casa va avea o mai mare pofta de mancare.

Dar nu in cele din urma trebuie sa tii cont de gust si de ceea ce ofera mancarea in sine. Nu vei testa tu desi nu este toxica insa cu siguranta ca gusturile combinate le poti intuit, de la pui la carne de vita, cu orez, legume si asa mai departe. Ori pentru unii este un test cand efectv isi lasa cainele sa testeze si sa isi aleaga mancarea preferata.

Uscata sau umeda. De fapt pentru un echilibru de hrana si de viata sanatoasa cu alimentatie pe masura se necesita cate putin din ambele. Insa cand ai un caine ce il cresti in casa hrana uscata este indicata a fi frecventa pentru ca animalul tau sa nu dezvolte cine stie ce mirosuri si pentru ca “resturile” sale sa nu fie pe masura deranjante.

Iata ca pe cat de simplu parea la inceput ce tine de cresterea si ingrijirea unui animal de companie se dovedeste a fi mai complex decat ai crede. Stiu, ai face orice pentru sufletul acela de catel vesel care te asteapta in fiecare zi sa  iti termini treaba pentru atentia pe care o doreste, care uneori nu te lasa sa iti faci treaba, care iti da din codita si imparte veselia sa cu tine. Cel putin ai o motivatie sa treci peste tot ceea ce pare greu in asta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *