Burj Khalifa ar putea sa nu mai fie cea mai inalta cladire din lume

Arabia Saudita este pe cale sa construiasca cea ma inalta cladire din lume, care va rivaliza cu celebra constructie Burj Khalifa- in prezent, cea mai inalta cladire din lume. Se zvoneste ca noua constructie va purta numele de Jeddah Tower si se afla in constructie. Finalizarea proiectului cere peste 1.23 miliarde de dolari si va face parte dintr-un plan de dezvoltare in valoare de 120 miliarde de dolari, ce poarta numele de Jeddah Economic Citty. Interesant este ca aceasta cladire este proiectata de catre Adrian Smith, acelasi arhitect american care a proiectat si Burj Khalifa. De asemenea, cladirea in cauza va deveni prima constructie din lume care va atinge o inaltime de 1 kilometru.

Jeddah Tower

Jeddah Tower, care va semana cu o planta care se ridica din desert catre cer, fiind un simbol al cresterii economice inregsitrate de Arabia Saudita, va avea un aspect triunghiular si un design de exterior inclinat, pentru a reduce incarcatura vantului. De asemenea, aici va exista si o suprafata mai intinsa, ceea ce inseamna ca exista un loc ideal pentru crearea de unitati rezidentiale. Desi nu s-a dezvaluit inca numarul de etaje, arhitectul Adrian Smith a sustinut intr-un interviu ca noua cladire va avea cel putin 50 de etaje in plus fata de Burj Khalifa. Ei bine, acest lucru ne face sa credem ca va avea pe putin 200 de etaje.

Cladirea va avea un total de 59 de lifturi, inclusiv ascensoare duble si 12 scari rulante. De asemenea, aici se va gasi si cel mai inalt punct de observatie din lume, legatura catre aceasta zona realizandu-se prin intermediul unei scari rulante cu viteze foarte mari- putin peste 35 km/h. Jeddah Tower ar avea trei holuri imense.

Creatorul si conducatorul acestui proiect, printul saudit Al-Waleed bin Talal, intentioneaza sa implementeze schimbari semnificative in ceea ce priveste dezvoltarea si turismul in orasul Jeddah. Se estimeaza ca aceasta constructie va dura 5 ani de zile pentru a fi gata. Cu toate acestea, exista experti care sunt de parere ca perioada ar putea sa se prelungeasca, daca se ia in considerare si perioada de constructie a Burj Khalifa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *