Ce mirosuri recunoastem

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca nasul unui caine este net superior ca si detectare de mirosuri fata de cel uman. Si ce tipuri de mirosuri recunoastem? Se pare ca exista o anumita lista pe care cercetariile o considera esentiala. Cu alte cuvinte se pare ca nasul uman percepe 10 categorii diferite de mirosuri de la care pleaca derivate. Spre exemplu mirosul de lapte stricat este parte din categoria mirosurilor neplacute.

Ce se intampla cu mirosurile complexe? Cafeaua cu lapte, paine proaspata? Aceste mirosuri sunt combinatii intre mai multe categorii din cea de baza. Ca un acord in note muzicale asa cum sustin cercetatorii. Si pentru fiecare categorie in parte practic definim lumea inconjuratoare. Unele mirosuri ne indica posibilitatea unui pericol la care ne expunem, alteori este placut, tine de mancare, de apreciere etc. Iata lista celor 10 categorii de mirosuri:

  1. aromat;
  2. lemnos/rasinos;
  3. fructos (non-citric);
  4. chimic;
  5. mentolat;
  6. dulce;
  7. popcorn;
  8. citric;
  9. intepator;
  10. putrezit.

Asta face ca in categoria de popcorn sa definim acele produse prajite, cu gust de nuca, untul de arahide sau migdalele. Pentru categoria chimic inseamna orice produs de curatat de exemplu, pentru ca ceea ce inseamna intepator sa se refere la condimente, la miros puternic. Mirosurile dulci sunt caramelul, vanilia, cele mentolate incluzand eucaliptul spre exemplu. De observat ca in ceea ce priveste fructele de exemplu acestea se separa in categorie de citrice si non citrice, cu derivatele sale caci categoria fructos este nota suava, dulce, de esenta fata de cea citrica ce implica un amestec acid. Ultima categorie defineste ceva mai placut, exact asa cum se defineste, stricat, cu derivate de la alimente alterate la locuri murdare.

Ceea ce a ramas inca o enigma se leaga de detectarea unui miros pe baza compozitiei sale chimice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *