Ce nu stiai despre sofran

Sofranul este supranumit si aurul rosu din bucatarie, un condiment popular pentru valoarea sa insa prea putin folosit. De la sine inteles de ce, avand in vedere ca este cel mai scump condiment din lume insa intrece si categoria de alimente. Pretul sau este estimat intre 2 mii si 10 mii de lire pentru 500 de grame de sofran, mult mai departe decat caviarul sau chiar carnea de vita Kobe.

Daca ai sti mai multe despre acest condiment il vei aprecia cu atat mai mult. Stiai ca:

  • Sofranul se culege doar o data pe an? Mai mult decat atat, sursa care este floarea Crocus sativus infloreste doar o data pe an si numai timp de o saptamana. In plus exista o diferenta intre acestea, ca si in cazul ciupercilor spre exemplu, unele fiind otravitoare chiar.
  • Sofranul provine din praful de la staminele florii? Cum fiecare floare are numai 3 stamine imagineaza-ti cate flori sunt necesare pentru a produce cantitati mari de sofran.
  • Se necesita intre 130 de mii si 250 de mii de flori pentru a putea colecta un kilogram din acest condiment? Doar ca se foloseste in cantitati foarte mici si este suficient astfel sa ii simti aroma.
  • Spre deosebire de alte tipuri de condimente sofranul are nevoie de putin ragaz sa isi elibereze aroma? Astfel ca pana la folosire se necesita un timp in care va sta in apa calduta.
  • Sofranul provine din Iran? 96% din productia de sofran vine de aici. A ajuns in Europa prin Spania si aceasta tara continua sa fie si ea sursa de sofran.
  • Poate fi cotat ca fiind o investitie buna? Sofranul nu isi scade pretul. In plus rezista pana la 2 ani astfel ca investitia merita pe termen lung insa mai cu seama pentru deliciul papilelor tale gustative.

Si pentru ca este la un pret destul de ridicat sofranul este adesea parte din piata neagra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *