Ce se mai aude de pe Marte?

Planeta rosie este un subiect intens dezbatut si aduce in prim plan ideea ca la un moment dat vom putea face din aceasta locatie o posibila destinatie pentru subiecti umani. Daca totul suna inca a fantastic in viitor va fi deja o realitate. Asta luandu-se in seama anumite aspecte care sa faca totul posibil.

Daca terraformarea este deja un termen intalnit in lumea SF si nu este nimic nou in asta in ceea ce priveste partea de restaurare este deja un alt nivel de cunoastere. Sau ecosinteza planetara care sa faca posibila o biosferă stabila si diversa. Si mai important este sa se realizeze un mediu mai umed si mai cald. Desi in urma cu 4 miliarde de ani Marte se pare ca a avut un astfel de mediu. Se crede ca a existat si un ocean, de unde si resursele de apa de pe Marte ce nu sunt o simpla teorie. Desi nu vizibila sau nu in atentia noastra rezervele de apa se afla in roci si sub forma de gheata.

Cu polii sai calote de gheata topirea acestora este insa o chestiune de secole asa cum spun cercetatorii. Cu estimari probabile ar dura pana la 100.000 de ani pana cand pe Marte sa se dezvolte un mediu propice dezvoltarii plantelor care prin fotosinteza sa elibereze suficient oxigen pentru a fi un mediu la fel ca si pe Terra.

Cum totul este in faza de teorii si studii ce facem daca pana la urma se descopera forma de viata pe Marte? Ar trebui si in acest caz o intreaga strategie pana cand Planeta Rosie sa fie locuibila insa diferita. Ecologia trebuie sa fie restauranta si asta ar dura undeva la 4 miliarde de ani.

Totul este maret caci am putea dezvolta o noua viata pe o alta planeta si sa observam cum se naste aceasta. Si totusi, pana atunci Marte ramane un mister.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *