Cei mai inteligenti caini- rasa pura sau metisii?

Auzim destul de des faptul ca un caine de rasa are mai multe sanse de a fi dresat mai usor si mai rapid. Sa fie oare adevarat? Nu tine de modul in care stapanul reuseste sa se implice cu adevarat in misiunea de dresaj? Studiile arata ca rasa joaca un rol important in acest proces.

Un studiu pe aceasta tema a vizat un grup de 433 de caini. Astfel ca s-a dovedit faptul ca un caine de rasa este mai inteligent decat unul corcit, insa nici cel din urma nu este mai prejos caci echivaleaza in top cu nivelul sau de memorie mult mai bun decat cainii de rasa, oricare ar fi aceasta. Si totusi se pare ca in general vorbind asta nu inseamna ca animalele de rasa sunt mai prejos avand in vedere memoria ci bazandu-se pe strategii aplica conceptul de inteligenta in orice comanda i se cere.

Totul este relevant din jocuri. Spre exemplu li s-a cerut prin comanda sa urmareasca indicatia proprietarului cand acesta arata locul mancarii. Sau mancarea ascunsa sub un pahar si dupa ce incercand sa-l zapaceasca cainele trebuia sa descopere locul cu pricina. Jocuri care in final sa fie relevante pentru modul in care cainele gandeste si reactioneaza in anumite situatii.

Si totusi cercetatorii pun totul si pe seama faptului ca istoria rasei conteaza si ea. Spre exemplu conteaza modul in care unii caini au fost folositi de-a lungul timpului in misiunea oamenilor. De la vanatoare la simpla companie fiecare rasa de caini este oarecum recunoscuta pentru anumite abilitati. Desi lucrurile s-au schimbat cu mult raman insa categorii de rase care se dovedesc mai bune sau mai putin bune pentru anumite misiuni. Buldogul spre exemplu este rasa de caine ce tine de un obicei barbar din trecut, uciderea taurilor. Se necesita un caine de talie mica insa un atacant deosebit ca si dentitie si in plus cu nevoia de a respira bine in aceasta “misiune”, de unde si narile foarte mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *