Fiecare stie (semi)-gluma conform careia asiaticii arata la fel. Cat de rasist! E clar ca cine spune asa ceva e ignorant. Un om luminat poate sa distinga automat doi membri ai altei rase. Sa fie chiar asa, insa?
Teoria psihologica “efectul cealtalta rasa” sustine ca oamenii din oricare rasa au dificultati mai mari in amintirea detaliilor legate de fetele membrilor altor rase. Oamenii de stiinta de la Universitatea Northwestern au folosit inregistrari electroencefalografice pentru a masura activitatea creierului in participantii carora li se aratasera o varietate de fete diferite intr-un experiment. Daca unui participant alb i se arata o imagine unui alb alb, creierul sau inregistra detalii specifice asupra fetei. Dar cand i se arata o imagine cu un asiatic, creierul trimitea un semnal scurt, gen “Asiatic” si se oprea acolo. La fel pentru fiecare rasa: distingerea s-a facut mai usor intre membrii aceleasi rase, decat intre alte rase. Si nu era vorba doar de faptul ca se regaseau, pentru ca atunci cand li se arata propria rasa, cu totul alti neuroni incepeau sa functioneze in centrul de memorie al creierului subiectului.
O teorie sugereaza ca, deoarece avem obiceiul sa petrem timpul cu membri ai aceleiasi rase ca ale noastre, creierul nostru pur si simplu nu are atat de multa practica in diferentierea trasaturilor cand vine vorba de alte rase. O alta teorie sustine ca creierele noastre sunt tentate sa recunoasca diferentele din alti oameni, in loc de similitudini. De exemplu, cand un grup de oameni albi se aduna, se recunosc unul pe altul prin diferentele subtile din forma ochilor, nasului, gurii. Dar in momentul in care apare o persoana cu ten inchis la culoare in cercul respectiv, creierul tau nu se gandeste decat “Oh, uite un negru. Ar trebui sa-mi ascund portofelul cat mai repede.” Prima propozitie este in regula, e doar simpla biologie. A doua te face un ticalos, insa.