De la prea mult la prea putin- incurajari pentru copii

Am simtit fiecare dintre noi ca la un moment dat a existat o presiune greu de stapanit fata de ceea ce erau asteptarile parintilor. Fara ca acestia sa isi dea seama ajung sa influenteze copii mai mult decat credeau. Si pe principiul cum sa faci sa fie bine in cele mai multe cazuri exista extreme pentru care copilul nu se simte cel mai confortabil.

Intre prea mult si prea putin

Unii se gasesc la extrema in care ca si cand ajung sa “ameninte” copilul. Fara reusita pe care si-o doresc in primul rand pentru ei acestia ajung sa forteze copilul. Si dezamagirile nu au cum sa nu apara. Dincolo de reusita sau nu se va percepe mereu ideea ca nimic nu este de ajuns, ca orice lucru este prea putin.

In extrema cealalta sunt cei care incearca prin partea pozitiva sa incurajeze copilul. Nimic gresit insa pana la un punct. Din nou va exista o presiune cand se exagereaza cu expresii de genul “stiu ca poti”, “tu poti sa faci asta”. Din nou copilul va simti o presiune totala care sa il faca sa nu mai fie sigur pe sine si pe ceea ce are de facut si poate face.

Specialistii spun ca astfel de situatii sunt menite sa ii streseze si mai mult pe copii. Desi intentiile sunt clar dintre cele mai bune realitatea nu este asa cum se doreste. Si se ajunge inevitabil la partea in care copilul este stresat si poate chiar acest lucru sa duca la insucces. Si daca tot sa tinem cont de ceea ce spun specialistii formularile de genul “vom gasi o solutie indiferent de situatie” sunt cu mult mai benefice. Pana la urma copilul trebuie sa simta sprijinul celor din jur si in special al parintilor indiferent de caz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *