Exista doua tipuri de panouri solare:
- Panouri solare termice care transforma lumina in caldura si sunt folosite in instalatii interne, de obicei conectate la boiler.
- Panouri fotovoltaice solare, care sunt mai complexe si transforma lumina solara direct in energie electrica.
Panouri solare termice
Panourile solare termice transforma lumina in caldura, de obicei, pentru boilere. In momentul in care se incalzesc acestea absorb infrarosu. Acesta este blocat in placa metalica si cea de sticla, care se afla in componenta lor si genereaza principiul efectului de sera. Astfel, aerul dintre cele doua placi este incalzit si imbunatatesc randamentul lor. Prin conductie, energia termica sau caldura de la sursa este transferata intr-un circuit de apa cu scop de racire. In acumulator, lichidul de racire fierbinte trece printr-un circuit si cedeaza caldura apei. Apoi, lichidul fierbinte care iese din conducta intra in boiler si transmite energie temina (caldura), aparand ulterior apa calda in boiler.
In momentul in care soarele nu este suficient de puternic pentru a aduce apa la temperatura potrivita, se conecteaza un cazan auxiliar pentru a completa panoul.
Panouri solare fotovoltaice
Panourile solare fotovoltaice convertesc lumina fotoelectrica in energie electrica. Aceste panouri sunt cele mai cumune si cele mai complexe. Ele sunt pur si simplu unansamblu de celule fotovoltaice, fiecare dintre ele furnizand o tensiune de la 0,5V la 0,6V. De asemenea, ele sunt asamblate prea a crea module fotovoltaice avand ca tensiune standard 12V.
Celula fotovoltaica este fabricata din doua straturi de siliciu, fiind un material semiconductor. Ele sunt dopate cu bor, care are mai putini electroni decat stratul de siliciu, domeniul iind dopat pozitiv. De asemenea, ele mai sunt dopate cu fosfor, care are mai multi electroni decat stratul de siliciu, zona fiind dopata negativ, in zona N. Atunci cand se foloseste un foton de lumina, energia creea o pauza intre un atom de siliciu si un electron creand modificarea sarcinilor electrice. Acesta se numeste efectul fotovoltaic. Atomii incarcati pozitiv sunt plasati in zona P, iar electronii incarcati negativ in zona N. Cu alte cuvinte, diferenta de potential electric creaza tensiune.
O comisie formata din 20 de celule fotovoltaice furnizeaza o tensiune de 12V, indiferent de puterea solara.
Exista trei straturi de celule fotovoltaice care variaza in functie de calitatea de siliciu:
- Celule monocristalin: avand o performanta foarte buna de 15-22% si un cost de productie mai ridicat.
- Celule policristaline: sunt mai ieftine, avand un randament de 10%-13%
- Celule amorfe: au costuri foarte reduse, performanta lor fiind de la 5% pana la 10%.
Un randament de 10% inseamna ca panoul are o putere de 1000 W provocand cu ajutorul panoului 100W.