Efectele negative ale alcoolului

Alcoolul are partile lui bune si cele proaste: de pe o parte, un pahar de vin rosu dupa masa prinde bine pentru digestie, cand esti la o petrecere prinzi curaj sa dansezi sau sa te bagi in seama la o persoana cu care vrei sa vorbesti, cu care n-ai avea curaj, in mod normal. Pe de alta parte, vine si cu multe probleme, ca de exemplu:

Agresivitatea

Adesea vedem persoane care dupa ce consuma ceva alcool, au chef de scandal: fac reprosuri, iau lucrurile foarte personal, sar la bataie. Acest lucru se intampla din cauza naturii umane, care are tendinta naturala de a considera actiunile altora ca fiind intentionate, lucru pe care in putem controla, cat de cat, cand suntem treji. In momentul in care consumam alcool, insa, aceasta tendinta de “a o lua personal” ne stapaneste pe multi, pe masura ce bem mai mult. De exemplu, daca ai baut destul de mult si cineva de pe strada te va atinge fara sa vrea, vei crede ca a facut-o anumit, iar reflexul tau este de a te apara, fizic sau verbal.

Performanta sexuala

Multi oameni consuma alcool inainte de activitatea sexuala (sau macar daca exista mica posibilitate) pentru a avea curaj, a se dezinhiba, a scapa de controlul care il opreste sa ia anumite decizii cenzuarate. Alcoolul nu ne imbunatateste, insa, performanta sexuala – ni se pare ca suntem mai buni pentru ca suntem ametiti si avem o alta perceptie asupra lucrurilor. De asemenea, alcoolul ne poate impiedica sa ajungem la orgasm iar daca bem prea mult, chiar sa avem acel “sex drive”, pe care l-am avea in mod normal.

Luarea deciziilor

Alcoolul afecteaza puternic vigilenta si atentia distributiva, astfel ca dupa cateva pahare ne este mai greu sa observam aparitia unui stimul in campul vizual, comparativ cu starea normala a individului. Afectata este si viteza de reactie, de aceea au loc multe accidente cand persoanele sunt in stare de ebrietate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *