Esti plictisit? In ce fel?

Am exprimentat de multe ori ce inseamna starea de plictis cand parca nimic nu mai era satisfacator. Insa si in acest domeniu exista o categorizare astfel ca plictiseala are si ea formele sale. Exista 4 tipuri oe care cercetatorii le stiau pana acum iar un studiu recent arata ca se identifica inca un tip.

Ultima categorie adauga la sirul de tipuri de plictiseala este cea apatica. Se defineste prin sentimentul de neajutorare. “Tabelul” complet este acum de genul:

  1. Plictiseala indiferenta, destul de sugestiv pentru ce inseamna, cand nu se starneste nicio reactie fata de orice ar fi in jur.
  2. Plictiseala de calibrare. Este acel moment de o oarecare teama cand intervine o schimbare.
  3. Plictiseala de explorare, nelinistea, tulburare in a cauta schimbarea.
  4. Plictiseala de reactanta, definitie a impulsului de iesi dintr-o stare, situatie.

Ce este mai important si curios este ca fiecare tip de plictiseala in parte se manifesta altfel si aduce stari diferite de la caz la caz. Insa fiecare persoana are personalitatea sa si in functie de asta exista si un tip de plictiseala ce domina. Cu alte cuvinte nu vom cunoaste toate tipurile, toate formele de plictiseala.

O data cu astfel de descoperiri ar trebui sa invatam aspectele pozitive si implicatiile negative pe care le aduc aceste forme de plictis. De multe ori vom fi poate tentati de a face anumite lucruri, de a actiona sub un impuls. Se spune ca a fi echilibrat in viata este o adevarata provocare de vreme in momentul in care suntem fericiti avem tendinta de a exalta in actiuni insa regretam cand dam de greu. Astfel ca plictiseala nu este tocmai banala asa cum credeam si se manifesta si ea sub diverse forme.

Definita in termeni concreti de stari de trecere de la confuzie la entuziasm asta aduce in prim plan si nevoia de a fi implicat in multipel actiuni pentru a nu cunoaste plictiseala sau cel putin nu cea de forma negativa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *