Experiente care pot modifica personalitatea oamenilor

Esti o persoana extrovertita sau introvertita? Iti plac experientele noi sau preferi sa te tii de departe de acestea? Sunt intrebari care ne ajuta sa ne dam seama ce fel de personalitate avem si cum putem identifica ceea ce suntem cu adevarat. Oamenii de stiinta sunt de parere ca trasaturile personalitatii sunt fixe, care apar in urma unui mix de factori biologici, genetici si de mediu in care am fost crescuti si care stau la baza comportamentului nostru. Numai ceva care ne poate afeeta creierul ar putea fi capabil sa ne schimbe personalitatea.

Asadar, care pot fi aceste experiente, pentru ca pare a fi aproape imposibil ca acest lucru sa se intample. In functie de impactul pe care il au unele evenimente asupra noastra, exista sanse foarte mari ca personalitatea noastra chiar sa se schimbe.

Ce fel de evenimente pot influenta caracterul oamenilor?

Transplantul de organe. Au existat cateva cazuri raportate in care pacientii care au suferit o interventie chirurgicala de acest gen si care si-au atribuit caracteristici specifice donatorului. Logica din spatele acestor povesti are la baza teoria memoriei celulelor, care sustine ca celulele posed unele caracteristici ale personalitatii noastre.

Drogurile halucinogene. Drogurile psihedelice sunt foarte cunoscute pentru ca expun creierul in fata unor experiente trippy. Oamenii de stiinta au descoperit ca unele ciuperci halucinogene pot schimba personalitatea celui care le-a consumat, in bine, devenind astfel o persoana mai deschisa in fata unor experiente noi.

Infectiile. O infectie inseamna cateva zile de boala si stat la pat, dar unii oameni de stiinta sunt de parere ca efectele infectiilor sunt mai durabile si pot schimba comportamentul unui om. Potrivit psihiatrului Robert Bransfield, aproximativ 65 de microbi au fost asociati cu boli mentale, modificari de personalitate si declin cognitiv.

Lipsa unui loc de munca. Pierderea locului de munca nu e un eveniment peste care poti trece cu usurinta, iar lunile care preced concedierea sunt suficiente pentru a determina pe cineva sa cada in depresie. Dincolo de sentimentul de neimplinire, pe care multi oameni il simt dupa ce au fost concediati, apar si unele modificari de personalitate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *