Facebook si trasaturile de personalitate

Informatiile pe care le facem publice pe reteaua de socializare Facebook spun o multime de lucruri despre noi. Noi studii arata ca mesajele si postarile noastre de pe Facebook sunt influentate de trasaturile noastre de personalitate pe care le avem, insa nu ne dam seama.

Studiul realizat de psihologii de la Universitatea Brunel din Londra a inclus in cercetare 555 voluntari si utilizatori ai retelei de socializare Facebook. Acestora li s-au inmanat chestionare de personalitate, unde trebuiau sa isi treaca trasaturile de personalitate. In urma rezolvarii acestor chestionare, psihologii au reusit sa urmareasca modul in care postarile acestora de pe Facebook erau influentate sau nu de trasaturile de personalitate.

Ce zice Facebook despre utilizatori?

Asadar, cercetatorii au descoperit ca ceea ce utilizatorii fac public pe Facebook are o legatura foarte mare cu ceea ce este personalitatea noastra. Acestia au reusit sa incadreze utilizatorii in cateva tipare. Astfel, psihologii sustin ca persoanele care publica fotografii de familie sau poze cu copiii, sunt persoane organizate, muncitoare si foarte constiincioase.

Cei care declara tot timpul ca sunt foarte fericiti alaturi de partenerul de viata sunt, de fapt, persoane care au probleme cu stima de sine. Prin aceste mesaje postate isi doresc sa compenseze nesiguranta lor, insa de cele mai multe ori, utilizatorii care au astfel de postari devin foarte antipatici.

Pentru ca in ultima perioada apar din ce in ce mai multe post-uri legate de sfera politica, psihologii au descoperit ca acesti utilizatori “politici” ai retelei de socializare sunt oameni curiosi si creativi, simtind nevoia de a se informa prin itermediul Facebook.

De asemenea, exista si persoane care posteaza fotografii de grup sau cu pritenii lor, iar acest lucru spune despre ei ca sunt persoane sociabile si extrovertite.

In fine, o ultima categorie de personalitate este cea in care se incadreaza persoanele narcisiste: publica fotografii in care se lauda cu aspectul fizic si care sunt mai interesati de ei insisi decat de orice altceva. Aceste persoane, care posteaza astfel de lucruri, sunt, in general, oameni care cersesc atentie de la prietenii virtuali.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *