Un lucru surprinzator pentru multi este faptul ca divortul nu este, de fapt, o inventie atat de noua: acesta era permis inca din Roma si Grecia Antica. Desi Biserica a intervenit, dupa cum are obiceiul si s-a opus acestei practici, in anii 1920 acesta era atat de comun incat se credea ca mariajul va fi o moda a trecutului. Daca nu reuseai sa divortezi, insa, nu era o problema asa mare, insa: rata mortalitatii era atat de mare, incat asta insemna ca jumatate dintre casnicii se terminau intre 4 si 12 ani, deoarece unul dintre ei se afla sub pamant.
Toate aceste divorturi si decese au insemnat ca oamenii de 20 si 30 de ani se trezeau singuri si in cautare. Desi sexul in afara casatoriei s-a practicat mereu, majoritatea oamenilor doreau sa se casatoreasca iar. Deoarece aceste prime casatorii adesea producau si copii, asta insemna ca familiile “mixte” din acest punct de vedere erau foarte comune. Ba chiar, cel mai comune.
Unii istorici sunt de parere ca parintii, copiii si fratii vitregi erau mult mai des intalniti in societate decat familiile originale, in perioada medievala. Chiar si persoane care se recasatoreau a treia oara nu erau rare, iar copiii vitregi erau considerati copii biologi de catre ambii soti. Asta nu inseamna ca toate casatoriile mergeau struna, desigur: tipologia mamei vitrege diabolice dateaza din Roma antica.
Dar, inainte ca acei parinti sa decida sa se casatoreasca, daca o faceau, copiii se trezeau adesea ca fiind crescuti de catre un singur parinte. Acest lucru este considerat o inventie moderna, familia monoparentala, care va distruge generatiile viitoare. Potrivit acestor argumente, un parinte singur nu poate oferi o casa potrivita pentru copilul lor, la fel ca o mama si un tata.
Adevarul este ca, in trecut, ai fi fost incredibil de norocos sa te numeri printre cei care ajungeau sa devina adulti si sa-i traiasca ambii parinti. Chiar si pana in 1900, un sfert dintre parinti isi pierdeau un parinte pana sa implineasca 15 ani. Iar in anii 1950, acele zile de aur are familiilor perfecte? Intre divort, deces si sex in afara casatoriei, 22% dintre copii tot ajungeau sa fie crescuti de un singur parinte. Daca sa fii crescut de un singur parinte distruge un copil, nu ne-am mai afla aici.