Foarte multi dintre noi consuma cafea dupa alcool. Ei bine, se crede ca acest lucru face ca oamenii sa isi revina dupa ce alcoolul isi face efectul. In acest sens, in cazul in care te imbeti, tot timpul va exista cineva care iti va oferi o cana de cafea astfel incat sa “iti revii” mai repede. Insa, te-ai gandit vreodata care sunt efectele cafelei dupa un consum exagerat de alcool?
Ceea ce trebuie sa se inteleaga este ca, cafeaua reuseste sa mascheze efectele alcoolului. Potrivit unui studiu realizat de Dr. Robert Swift, “cofeina poate <pacali> creierul astfel incat sa creada ca ai consumat mai putin alcool decat ai facut-o”. Daca intr-adevar lucrurile stau asa, inseamna ca o persoana poate consuma mai mult alcool, iar dupa ce bea o cana de cafea incepe sa creada ca este suficient de treaz incat sa conduca masina singur acasa, de exemplu.
Ce se intampla?
In stadiile sale initiale, consumul de alcool declanseaza un proces fiziologic care determina o crestere a dopaminei. Aceasta crestere a nivelului de dopamina declanseaza, la randul sau, o producere de adenozina- un alt neurotransmitator care creste activitatea cerebrala. Pe masura ce o persoana consuma din ce in ce mai mult alcool, creierul elibereaza enzime pentru a preveni hiperactivitatea, astfel activitatea acestuia incepe sa scada si devine lenta. Insa, in momentul in care o persoana opteaza pentru o cafea dupa o sesiune de alcool, cofeina prezenta in cafea are abilitatea de a bloca eliberarea de enzime care controleaza adenozina, acesta fiind procesul care mascheaza efectul alcoolului iar o persoana se poate simti activa din nou.
De asemenea, consumul de cafea dupa alcool inseamna si un somn mai dificil, iar lipsa de somn este unul din aspectele care contribuie la mentinerea mahmurelii de a doua zi. In acest sens, cafeaua dupa alcool nu e cea mai buna idee, creand mai multe probleme de sanatate consumatorului, decat ar trebui sa le rezolve.