Grecia doreste sa incheie o afacere de imprumut pana la sfarsitul lunii mai

Grecia a spus ca doreste sa ajunga la un acord de imprumut cu creditorii sai internationali, pana la sfarsitul acestei luni. In situatia unei tari care ramane fara bani, purtatorul de cuvand al guvernului, Gabriel Sakellaridis, spune ca un acord ar fi necesar in cel mai scurt timp.

Grecia trebuie sa-si plateasca o datorie de 1.5 miliarde de dolari catre Fondul Monetar International, pana la data de 5 iunie. Saptamana trecuta, guvernul a decis ca rezervele de la FMI pe care le are sa le foloseasca pentru a plati 750 milioane de dolari in ideea de a-si acoperi imprumuturile existente. Purtatorul de cuvant a declarat ca este nevoie de incheierea unei afaceri cat mai rapid, vorbindu-se de sfarsitul lunii mai pentru a se rezolva aceasta problema de lichidare. Guvernul grec, Uniunea European si FMI au fost blocati asupra unei negocieri timp de patru luni, discutandu-se despre reforme economice. FMI si UE sustin ca o afacere ar trebui incheiata cat mai repede, inainte ca cei 7,2 miliarde de euro din fondul de salvare a statului sa fie eliberati.

Acest impas a creat noi temeri cum ca statul grec va ramane fara bani. Probleme inca nerezolvate dau foarte mult de gandit, deoarece acest lucru poate include o reforma a sistemului de pensii, dereglarea pietei muncii precum si reangajarea a 4000 de fosti functionari publici. Grecia se confrunta cu un program de rambursare a datoriilor stricte in lunile ce vor veni, fiind necesara si facerea platilor catre salariati si pensionari.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a salutat angajamentul pe care statul grec si l-a asumat pentru a aduce discutiile la o concluzie, dar a spus ca este nevoie de mai mult timp si efort pentru a acoperi golurile cu privire la aspectele ramase deschise in cadrul negocierilor.

Acesta a recunoscut ca principalul subiect din conversatiile care au avut loc saptamana trecuta la sedinta EU Eastern Partnership, care a avut loc in capitala Letoniei, Riga, a fost situatia economica a Greciei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *