Intretinerea unui terariu este o sarcina relativ usoara. Cateva operatiuni de conditionare desfasurate la o luna-doua va tine terariul sanatos si fericit. Iata ce trebuie sa faceti.
Primul lucru ce trebuie efectuat atunci cand este vorba despre curatirea unui terariu este sa luati cateva prosoape de hartie si o solutie de curatat geamurile si sa stergeti urmele lasate de creaturile din terariu pe suprafetele exterioare. Din cand in cand, luati o carpa si stergeti si condensul din interior. Aceasta operatiune depinde in totalitate de cat de mult condens produce terariul dumneavoastra. Retineti ca o cantitate mica de condens este benefica pentru terariu, insa prea mult produce putrezirea plantelor. Puteti controla acest fenomen prin craparea din cand in cand a capacului.
Urmatorul lucru ce trebuie facut este sa desfaceti capacul si sa inspectati plantele si decoratiunile. Indepartati toate frunzele si plantele ofilite sau moarte. Este un lucru natural ca unele plante sa putrezeasca sau sa se usuce, asadar nu va speriati daca gasiti unele in terariul dumneavoastra. Indepartarea acestora se face cu usurinta, intrucat acestea nu au de obicei radacini foarte adanci. Este de ajuns sa trageti de ele sau sa sapati in jurul lor cu o lingurinta. De asemenea, plantele care au crescut in exces trebuie tunse.
Urmatorul pas este scormonirea pamantului cu o furculita. Acest lucru ajuta umezeala sa ajunga in sol, la radacinile plantelor. Puteti profita de aceasta ocazie pentru a oferi hrana si vitamine terariului. Iar din moment ce capacul este dat deoparte, este un momentu bun de a adauga sau a rearanja plantele, daca este necesar. Un terariu este exact ca o gradina: nu este niciodata terminat, acesta creste si se schimba constant.
Un terariu mai mare de 100 de litri nu va avea nevoie de apa prea des. Urmariti conditiile din interior si in cazul in care observati ca este uscat, udati terariul. Acest lucru se face in functie de marimea acestuia si de conditiile sale. Este indicat sa pastrati terariul la o fereastra spre nord si sa aveti o lumina in interior pentru a ajuta la iluminarea in zilele scurte de iarna. Vara, atunci cand lumina soarelui ajunge la acesta, este indicat sa aveti o draperie care sa pastreze umbra in zona respectiva. Lumina directa de la soare este un inamic al terariilor, plantele putand fi arse intrucat sticla intensifica razele solare. De asemenea, pentru ca plantele sa creasca in mod egal este bine sa rotiti terariul o data pe saptamana.