Istoria Sfantului Valentin

Romanii sarbatoresc pe 14 februarie Ziua Indragostitilor. Nu stim prea multe despre asta insa de vreme ce o astfel de zi a devenit populara si comerciala ne inscriem in randurile celor care isi sarbatoresc dragostea. Cu fast sau fara un simplu gand, gest sau cadou conteaza. Pana la urma tine de aprecierea pe  care o arati fata de cel sau cea de langa tine. Insa care este substratul acestei sarbatori?

Sfantul Valentin

Lansad la o parte datarile si o intreaga istorie stim pe scurt varianta romantica a Sfantului Valentin. Acesta oficia casatorii in secret in ciuda faptului ca imparatul Claudius al II-lea hotarase ca acei barbati necasatoriti sa devina soldati si sa uite de implinirea sufleteasca prin casatorie. Cand s-a descoperit ce facea acesta a fost condamnat la moarte.

Alte variante spun ca Valentin ar fi fost cel care a trimis pentru prima data o felicitare de dragoste, o valentina. Si prin propria poveste de dragoste aceasta a ramas in istorie, prin ceea ce povestea sa de dragoste i-a dictat sa faca. Se pare ca fiind in inchisoare acesta s-a indragostit de fiica paznicului inchisorii. Pana la condamnarea sa la moarte acesta trimite o scrisoare iubitei sale si se semneaza “al tau Valentin”. Privind din trecut in viitor traditia de a trimite scrisori, cadouri persoanei iubite si celebra expresie “Be my Valentine” se leaga de ceea ce chiar Valentin cel real facuse.

Si totusi nu toata lumea prefera acest gen de sarbatoare. Pentru ca dincolo de romantism tine de comercial si de o prea exagerata opinie fata de ceea ce purul sentiment de dragoste inseamna. Pe cealalta parte Sfantul Valentin este acel moment din an in care te simti special, implinit si parca cu nevoia de o dovada de apreciere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *