Istoria tortului

Ziua de nastere este marcata cu un tort, cu lumanari si traditionala urare de “la multi ani”. Mai ales pentru cei mici sa sufle in lumanari si sa isi puna o dorinta este partea cea mai distractiva. De unde aceasta traditie? Ai avea impresia ca este decat lumea. De fapt vine din Grecia Antica cand se considera ca ofrada zeilor trebuie sa fie pe masura asteptarilor- dulce pentru ca si bunatatea acestora sa fie la fel. Si lumanarile decorative pentru tort provin din aceeasi poveste.

O astfel de practica era comuna pentru zeita Artemis, zeita vanatorii insa si a Lunei. De fapt lumanarile de aici vin ca si concept, din ideea de a lumina alaturi de ofranda ca si cand ar fi lumina astrului ceresc. Si de la torturile ofranda si pana la cele erau menite sa faca parte din traditia de sarbatoare a unei persoane cu ocazia zilei de nastere nu a fost decat un pas. Apare in Germania mai intai in Evul Mediu si se referea in principal la zilele copiilor. Abia in secolul XVII au inceput sa cunoasca schimbari si sa devina din ce in ce mai elaborate. Daca la inceputuri insemna un simplu blat dulce cu crema incepe sa devina mai popular in forma sa complexa, cu mai multe straturi.

Desi nu toata lumea isi permitea sa cumpere un tort era clar asociat cu ideea de sarbatoare, de festivitate. Asta pana la revolutia industriala cand masele au cunoscut accesibilitatea la mai multe produse si astfel tortul era vazut ca un desert ce oricine si-l poate permite.

In ceea ce priveste lumanarile pe care adesea le asociem cu tortul festiv la inceput una era cea care sugera lumina vietii, intelepciunea. Pana la 1746 cand pentru contele german Ludwig Von Zinzendorf s-a optat pentru lumanari atat de multe cat varsta sa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *