Virusii de calculator sunt piese dintr-un cod de computer, conceputi pentru a se implata in programe sau in fisiere cu ideea de a distruge sau schimba datele transmise. Virusii pot fi raspanditi prin schimbul de fisiere sau de programe, care sunt incarcate pe un calculator si executate de catre administratorul acestuia. Acestia pot incetiti calculatoarele, pot realiza un crash al unui system, sau pur si simplu pot redirectiona datele interne catre alte unitati sau alti utilizatori.
Numarul de virusi care pot afecta un calculator a crescut semnificativ in ultimii ani, incat unele state precum America au fost de accord sa introduca unele legi care fac introducerea virusului in calculatoare sa devina o infractiune grava sis a fie pedepsita conform legii. Cele mai bune companii de software au incercat, de asemenea, sa opreasca valul masiv de creare a virusilor prin realizarea unor programe special pentru depistarea virusilor si pentru oprirea acestora.
Ravagiile facute de virusul Mailissa
Cunoscut sub numele de Simpsons sau Kwejeebo sau virusul Mailissa, acesta a fost unul dintre cei mai distructivi virusi ai tuturor timpurilor. Virusul a fost creat in primavera anului 1999 de catre domnul David Smith din New Jersey. Acesta a fost conceput pentru a raspandi virusul de la un calculator la altul prin intermediul mesajelot de tip e-mail. Virusul s-a raspandit prin intermediul internetului, cu o rata foarte rapida si a provocat o multime de problem mai ales in sectorul privta al retelelor guvrenamentale. Cele mai multe servicii de internet au fost perturbate, incat unele din cele mai mari companii au fost fortate sa isi inchida temporar serviciile de e-mail.
Pentru a sti ca al tau calculator functioneaza in siguranta este bine sa ai o alta alternative atunci cand vine vorba de piesele interioare ale acestui dispozitiv, incat este recomandat sa iti cumperi componente calculator online pentru a asigura variant optima de functionare in cazul virusilor.
Simptome de avertizare ale virusului
Virusul nu a fost evident la utilizatorii de calculator si de cele mai multe ori nu a putut fi detectat. Au fost identificate unele simptome, cum ar fi fisierele criptate atasate email-urilor, care contineau informatii confidentiale. Cu toate acestea, prevenirea prin identificarea subiectului si a numelui de fisier a fost cea mai buna optiune pentru a pastra in conditii de siguranta calculatorul. Un test comun pentru a verifica virusul a fost inserarea unui text intr-un document de tip MS Word fraza “douazeci si doua de puncte, plus triplu scor de cuvine, plus cincizeci de puncte pentru utilizarea scrisorilor mele. Jocul s-a terminat. Am plecat de aici”.