Mama la batranete

A fi mama este la un moment dat pentru orice femeie din lume o dorinta aprnsa. Este greu de descris cum totul se schimba, cum acea parte din tine creste si iti poarta numele, iti intregeste familia, iti umple viata de fericire suprema. Nu este insa o varsta propice cand sa devii mama si mai cu seama cand nu se poate amani pur si simplu. Unele se gandesc la cariere, unele sunt egoiste, unele nu se simt pregatite iar motivele de a amana sunt diverse.

Ajung insa la un moment dat cand isi dau seama ca nu doresc sa treaca prin viata fara sa fi facut si acest pas. Insa din nou nu egoismul este cel care sa determine  dorinta de a fi mama la o varsta inaintata? Ceea ce trece deja de 50 de ani este un caz special. Si totusi depasind acest prag multe au ajuns la 60 sau peste, la 70 sau peste cand au dat nastere unui copil. Care este soarta acestuia cand mama e ca si cand si-a indeplinit o misiune in viata?

Un caz care a socat si prin povestea tragica a mamei este cela al Mariei del Carmen Bousada de Lara in varsta de 69 ani, cea care a dat nastere la gemeni dupa care la 2 ani si jumatate de la acest moment s-a stins din viata din cauza cancerului. Femeia detinea recordul de a fi cea mai in varsta mama. Ori gemenii au devenit orfani mult prea devreme si soarta lor inseamna privare de o crestere langa mama.

Astfel de cazuri se repeta desi mama batrana a continuat sa fie alaturi de copil. In Italia Rosanna della Corte a fost inseminata la varsta de 63 de ani si a dat nastere unui baietel. In Israel o femeie de 64 de ani a facut aceslasi lucru pe cand in Mexic o femeie de 69 de ani si-a dorit si ea sa devina mama.

Cazuri controversate si completate si de un caz in Romania, al Adrianei Iliescu care la 66 de ani si-a dorit un copil, cazuri care scot la lumina un spirit matern fara margini insa in egala masura un egoism ce afecteaza copilul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *