Meditatia si timpul

In opera sa din anul 1890, Principiile psihologiei, William James a observat cam cat de greu poate fi pentru cineva sa se concentreze exclusiv doar asupra prezentului, pentru ca un ecou al trecutului si o curiozitate legata de viitor il ademenesc mai mereu. James a incercat atunci sa isi provoace cititorii sa abandoneze asta si sa traiasca in momentul de fata, in prezent. Un asemenea lucru este, din pacate, mai usor de spus decat de facut.

Mintile noastre refuza sa ramana concentrate pe timpul prezent, regretand in mod constant un trecut care nu mai apoate fi dat inapoi sau asteptand cu nerabdare un viitor care poate ca nu va mai veni vreodata. Care este solutia pentru a ne trai vietile in afara timpului? Multi oameni intelepti, ca si William James . au sugerat acelasi raspuns: este de asemenea practica de baza a buddhism-ului, la fel de bine cum este si titlul uneia dintre cele mai bune melodii ale lui George Harrison “Be here now.

Meditatia, care ne poate ajuta la tot pasul, a fost demonstrata ca ne incetineste perceptia asupra timpului in mod semnificativ, ceea ce are un potential frozav pentru eliberarea noastra de sub vraja anxietatii si depresiei. Asadar, data viitoare cand te vei simti tras inainte si  inapoi in timp, aminteste-ti sa fii aici acum, in moemntul de fata, in prezent.

Meditatia este o foarte buna modalitate prin care ne putem cunoaste limitele si prin care ne putem linisti, calma si trata de diferite probleme ce le avem cu somnul, cu oamenii din jur, cu noi insine, cu ceea ce ne deranjeaza mereu, si mai ales are solutia cea mai buna pentru a ne regasi calmul si stapanirea de sine in cele mai grave si grele momente din viata noastra. Asadar, asa cum se spune, hai sa meditam si sa incercam sa ne traim viata in prezent, sa nu ne mai facem griji legate de viitor sau sa avem amintiri legate de trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *