Mituri despre calmante

Cand vine vorba de usurarea durerii, calmantele sunt alegerea cea mai la indemana de fiecare data. Sunt foarte eficiente in usurarea disconfortului cauzat de rani, lovituri sau conditii medicale. In ultimele decade, folosirea abuziva a calmantelor a crescut alarmant, insa nu trebuiesc crezute toate miturile care s-au creat legat de aceasta problema.

Mit 1: Cu cat este mai mare dozajul, cu atat aceste medicamente calmante ajuta la usurarea durerii si nu afecteaza individul in nici un fel.

Efectele medicamentelor sunt de durata mai mare daca se ia si o cantitate mai mare. In prima faza poate ajuta la ameliorarea durerii cronice, insa utilizarea repetata creste toleranta organismului la acestea, iar in cele din urma nu isi vor mai face efectul. Se poate ajunge ca persoana sa nu mai raspunda favorabil la medicamente chiar si dupa marirea dozei.

Mit 2: Calmantele remediaza cauza afectiunii si astfel amelioreaza si durerile.

Calmantele au propriul mecanism prin care actioneaza, care ajuta la calmarea durerilor, insa sub nici o forma nu remediaza afectiunea ce o cauzeaza. Actiunea lor asupra creierului afecteaza modul cum este perceputa durerea, in cele din urma facand-o sa dispara.

Mit 3: Nu provoaca dependenta, deci pot lua oricate si oricum doresc.

Fals! Sunt multe cazurile in care abuzul de calmante a dus la dependenta. Acestea trebuiesc luate conform prescriptiilor medicale. Ignorarea dozajului recomandat si administrarea lor dupa bunul plac duc la dependenta.

Mit 4: Utilizarea calmantelor pe termen lung nu afecteaza sanatatea.

Administrarea calmantelor pentru perioade prelungite nu este recomandata. Conform diverselor studii, folosirea intensiva a calmantelor poate afecta sanatatea. Desigur, pe langa afectarea sanatatii, organismul poate dezvolta si imunitate la ele, dar se poate cauza si dependenta.

Mit 5: Deoarece produc dependenta, trebuie sa le evitam.

Calmantele au efecte benefice, amelioreaza durerea. Utilizarea lor prelungita sau neconforma cu dozajul recomandat poate cauza problemele. Nu trebuie sa le evitam, pentru ca utilizarea lor pe termen scurt, pentru a calma o durere imediata, nu are efecte secundare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *