Moda care a ucis oameni: machiajul cu plumb

Inainte de era marilor nume de firme pentru cosmetica, oamenii se aranjau intinzandu-si plumb pe toata fata. Alegerea de machiaj din Grecia antica si pana in anii 1920 erau o pudra sau o lotiune bazata pe plumb care le facea fata alba si le transforma circulatia sangelui in ceva ce ar face un vampir sa vomite.

Otravirea cu plumb este un ucigas incet, avand nevoie de ani de zile ca o persoana sa acumuleze destul plumb ca sa moara, totusi. Simptomele erau diverse, plumbul atacand intregul corp: probleme cu creierul, distrugerea sistemului nervos, dureri de cap, lipsa apetitului, anemie, un gust constant de metal in gura, paralizie, insomnie si molesirea incheieturilor.

In 1760, Marie Gunning, o nobila irlandeza, faimoasa pentru frumusetea ei si piele ei alba ca de portelan a devenit prima victima documentata a otravirii cu plumb din cauza cosmeticelor. Ati crede ca asta ar fi fost de ajuns pentru oameni si si-ar fi schimbat obiceiurile cosmetice, dar cativa ani mai tarziu actrita Kitty Fisher i s-a alaturat lui Marie in randul celor perpetuu palizi. In 1878, Madame Rachel, ironic, o femeie care-si castiga existenta vanzand aceste produse cosmetice mortale a murit de la expunerea la plumbul din propriul machiaj.

Oamenii isi dadusera seama de riscurile impuse de aceasta forma de machiaj inca din Grecia antica – adica, acum mai mult de 2.000 de ani – si ii ridiculizau pe cei care foloseau cantitati excesive din substanta. Atat femeile, cat si barbatii foloseau machiaj, iar ca rezultat, fetele lor se deterioarau. Solutia era, desigur, mai mult machiaj cu plumb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *