Muzica si efortul fizic

Ascultam muzica oriunde mergem: in drum spre munca, in pauze, la o cafea, in oras, in club, la sala de sport. Este parte din viata ta si in multe cazuri parca te relaxeaza, facandu-te sa uiti de probleme. Insa efectul muzicii nu se rezuma doar la atat. Institutul Max Planck din Germania dezvaluie si alte aspecte benefice ale muzicii. Cercetatorii sunt de parere ca muzica face ca muschii sa se coordoneze mai bine si oboseala sa se instaleze mai putin. E ca si cand iti ofera un imbold pentru a continua in ritm energic.

Pentru acest studiu s-a luat in considerare complexitatea cazului astfel ca neurologii au monitorizat miscarea musculara, consumul de oxigen si senzatiile subiectilor in timp ce depuneau efort pe ritmul muzicii. Cu o diferenta clara fata de cei care nu fac asta se pare ca obosim mai repede.

Nu este primul studiu de acest gen care arata ca muzica distrage creierul de la ideea de a oboseala si durere, de unde si posibilitatea de a continua cu munca, antrenamentul pe ritm de muzica intr-un program mai prelungit decat pentru cei care nu asociaza asta cu muzica. Practic nimic nu ti se mai pare atat de epuizant. Daca mai pui si faptul ca in multe cazuri te distrage ca idee de la ce faci si incepi sa fredonezi si sa canti si tu versurile.

Efectul terapeutic al muzicii face ca aceasta sa fie importanta si de luat in seama, zi de zi, ca parte din viata ta. De aceea exista si o muzica specifica, un ims pentru sportivi spre exemplu- s-a dovedit ca acestia se simt motivati cand isi asculta melodia specifica grupei, echipei. Si efectul muzicii nu se opreste doar la cei care activeaza in acest domeniu ci si la muncitori spre exemplu, fie ei si din domeniul constructiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *