O viata grea la tara

Una din cele mai mari probleme cu care ne conftruntam zi de zi este discrepanta dintre rural si urban, incat cele mai multe aglomeratii urbane au ajuns sa fie conduse de cele mai noi tehnologii, pe cand satele au ramas in urma cu peste 50 de ani fata de nivelul optim de dezvoltare.

Din aceasta perspectiva se pune intrebarea: oare in urmatorii 20 de  ani Romania poate depasi aceasta discrepanta si ii poate face pe sateni sa se conformeze normelor de igiena? Probabil ca stim cum totii raspunsul, incat cei mai multi dintre sateni refuza sa isi instaleze o toaleta in casa, pentru ca o prefera pe cea din fundul curtii cu care s-au obisnuit de zeci sau sute de ani.

Contrar acestui stigmat, se pare ca toate incercerile de a aduce satele la un nivel aproape de cel al Europei este cu inca 100 de ani in urma, pentru ca mentalitatea este cea care trebuie schimbata si nu conducerea. Poate ca au ei curent si energie electrica, poate ca au televizoare si telefoane de ultima generatie, dat tot prefera sa isi faca nevoile in frig sau soare, pentru ca o investitie in casa este peste puterile lor.

Cei mai multi sateni spun ca daca primariile i-ar introduce intr-un program de modificare al gospodariilor si le-ar alimenta cu apa potabila, ei ar fi dispusi sa faca aceasta schimbare, dar fara a cheltui ei prea multi bani. Pe cand cei mai multi sateni aleg sa plece la munca in strainatate pentru un nivel de trai mai bun, cei mai batrani nici nu vor sa auda de acest lucru, considerat a fi o fudulie si pentru ca ar schimba cu totul conceptia de viata la tara. Stim cu totii ca viata la tara este grea, dar noi suntem responsabili sa o facem mai putin grea si sa o aliniem standardelor europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *