Obiceiuri (ne)sanatoase la timpul lor

Sa ai grija de igiena ta orala este parca o a doua natura; face parte din rutina zilnica si aduce nevoia pentru a pastra pe termen lung dintii sanatosi. De cate ori ai auzit varianta ca trebuie sa te speli pe dinti imediat dupa masa? Este poate cea mai frecventa idee insa care nu te ajuta de fapt. Periajul ar trebui sa urmeze un ritual bine pus la punct.

Explicatia este una simpla si anume ca atunci cand ph-ul nu este la valoarea sa buna si anume indicele 7 acest dezechilibru agraveaza situatia in ceea ce priveste deterioarea dintilor. Practic daca intervii cu un periaj imediat dupa masa nu faci altceva decat sa afectezi suprafata dintilor. Se pare ca este totusi mai bine sa lasi ph-ul sa isi revina si mai cu seama sa permiti salivei sa neutralizeze acizii. Aproximativ jumatate de ora dupa masa este ideal sa astepti.

Cum ramane insa cu ceea ce numim cei 7 ani de-a casa si cu nevoia de a curata si a indeparta resturile de mancare dupa masa? Apa simpla este mai eficienta decat ai crede insa nici guma nu este de lepadat. Desi a devenit din ce in ce mai comerciala si multe tipuri au in vedere arome care sa placa ca si gust nu care sa isi faca “treaba” asa cum ar trebui poti totusi sa te bazezi pe guma fara zahar. Indulcitorul xylitol aduce beneficii dintilor si poate oarecum sa inlocuiasca periajul.

Pe cat de greu de crezut pe atat de benefic. Desi studiile pe aceasta tema au puncte de vedere diferite si exista doua tabere nu trebuie totusi sa te simti vinovat/a cand nu ai reusit sa te speli pe dinti. De fapt nu ai facut nimic gresit. Dar atentie, asta  nua r trebui sa insemne mai putin periaj pe zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *