Pacienti la rascruce de drumuri: policlinica de stat sau privata?

Tendinta in ultimii ani dicteaza ca pacientii sa se indrepte tot mai mult spre segmentul privat. Au si motive bine intemeiate. Desigur ca segmentul privat este o alternativa, mai cu seama avand in vedere ca si acesta este de multe ori in colaborare cu Casa de Asigurari de Sanatate. Deci uneori si unele servicii se pot deconta de la stat, chiar daca sunt realizate in mediul privat.

Avantajele sistemului privat

In timp ce in cadrul unei clinici, unui cabinet ce apartine de stat trebuie sa faci dovada faptului ca esti asigurat, la privat esti scutit de acte de acest gen. Scapi de o grija, avand in vedere birocratia.

Programarea si timpul de asteptare sunt alte aspecte definitorii. Poate daca nu este ceva urgent ai timp sa te programezi de pe o luna pe alta. De altfel, cand presiunea unor necunoscute medicale iti apare in cale, mai bine mergi la privat. Si in ceea ce priveste respectarea programului in sine esti mai castigat si mai avantajat.

Dotari de aparatura. Ceea ce putem observa clar este ca investitiile din mediul privat sunt mai frecvente. De altfel este si mai indicat sa mergi in functie de problema, direct la specialist. Ori cand mergi pe sistemul clasic ai nevoie de trimitere, valabila un anumit termen. Scutit din nou de acest obstacol, la privat ai si sansa de a fi mai practic si de a realiza investigatii multiple in acelasi loc.

Un alt avantaj care conteaza foarte mult in contextul zilelor obositoare pe care le traim se refera la timpul de rezolvare a uneori programari in prima faza. Spre exemplu, chinul parintilor cel mai adesea este sa astepte in cadrul spitalelor ore in sir. Si nu sunt singura clasa afectata. Pentru ca in sistemul spitalelor de urgenta medicii au acest segment ca prioritate, ceea ce este evident normal. Asadar, alternativa este aceea de a avea si un loc in care medicii au timpul necesar ca si program sa se ocupe exclusiv de pacientii ce isi fac programari. Astfel, policlinicile sunt oarecum de dorit a fi locatia perfecta din acest punct de vedere.

Spre exemplu, in loc sa mergi din cabinet in cabinet, in cadrul unei singure clinici gasesti o lista lunga de optiuni si investigatii medicale. La Caritsanmed policlinica ai parte de servicii ce depasesc 20 de segmente ale ramurilor medicinii aplicate. Asadar, fie ele minore sau nu, treci acelasi prag al unei policlinici dotate.

Ce mai conteaza de asemenea este poate istoricul locului. Stii ca ai sanse de a descoperi diagnosticul, ca exista aparatura de ultima generatie, precum si medici competenti. Ce s-ar face unul fara altul? Asadar, completand competentele medicilor cu cele ale aparatelor de diagnoza, sansele de recuperare si tratare calitativa sunt mai multe. Nu este asta ce ne dorim?

Net superioare ca si dotari si nu numai, policlinicile private sunt de dorit in randul pacientilor. Se justifica cel mai bine accesul pe care pacientii il au la segmentul medical, iar plata, ei bine, este direct proportionala cu situatia particulara a fiecaruia. Insa acest aspect ar trebui sa fie ca ultim de mentionat, intrucat acolo unde sanatatea este in joc, suntem dispusi sa facem orice efort.

1 thought on “Pacienti la rascruce de drumuri: policlinica de stat sau privata?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *