Papusile de portelan

Primele papusi de portelan au aparut in Anglia, in secolul XVIII, mai exact in anul 1770, desi exemplarele din acea perioada astazi sunt foarte rare. Aceste prime papusi aveau o forma bruta, neavand un finisaj extraordinar, iar singura parte din portelan era capul, restul corpului fiind realizat din carpe sau lemn. Moda s-a extins in Germania si Danemarca, germanii realizand primii papusi care aveau si umeri de portelan. Curand, a devenit si Franta un punct important de producere a acestora, datorita hainelor de ultima moda pe care le imbracau papusile.

scarlett o'hara papusa de portelanPapusile de portelan au atins culmea celebritatii intre 1840-1880, acestea avand capetele din portelan lacuit, restul partilor fiind din portelan simplu, cel mai mare producator in acea perioada fiind Germania. Majoritatea reprezinta femei cu diferite costume, de la rochii simple la creatii extravagante. Dupa 1880, capetele din portelan au inceput sa fie distribuite si separat, alaturi de seturi de haine, fiind mai usor de schimbat, astfel.

Acesta papusi aveau sa piarda foarte mult din popularitate la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand au devenit foarte populare papusile “bebes”, care infatisau copii mici sau bebelusi. Franta a devenit cel mai mare producator al acestui tip, insa Germania avea sa acapareze piata din nou dupa ceva timp.

Papusile de portelan aveau sa-si piarda din popularitate in anii 1930, cand au devenit populare papusile de hartie imitand vedete sau personaje specifie perioadei, precum Shirley Temple sau Scarlett O’Hara din “Pe aripile vantului”; acestea, la randul lor, aveau sa fie inlocuite in anii 1950 de catre celebrele papusi Barbie.

In prezent, papusile de portelan nu mai reprezinta obiecte de joaca pentru cei mici, ci elemente de colectionat, mai ales cele foarte vechi valorand foarte mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *