Pocnitul degetelor nu duce la artrita

Mitul

Pocnitul degetelor este un obicei ce-i calca pe unii oameni pe nervi, care vine insa cu o pedeapsa la pachet: artrita. Daca vei continua sa le pocnesti, karma va veni din urma si te va imbolnavi. Dar la ce altceva te asteptai? Iti pocnesti degetele, la urma urmei.

Insa

In primul rand, trebuie mentionat ca nu iti maruntesti degetele facand asta si nici nu-ti muti falangele de la locul lor – zgomotul produs nu este nimic mai mult decat bule de zag din fluidul din articulatii. S-au realizat mai multe studii asupra obieciului, astfel ca acum stim care sex face asta mai mult (barbatii), cat de raspundit este obiceiul (intre 25 si 54%, depinzand de persoanele intrebate) si ca nu provoaca, de fapt, artrita.

Un cercetator, Donald Unger, a realizat un studiu timp de 50 de ani (!!!) asupra obiceiului de a pocni degetele, folosindu-si propriile maini; a practicat acest obicei doar cu mana stanga, evitand sa-l foloseasca pentru mana dreapta. Am mentionat ca a facut asta timp de 50 de ani?! Am senzatia ca nu pot evidentia asta destul.

Intr-un final, a descoperit ca nu exista nicio relatie intre artrita si pocnitul degetelor, ambele sale maini fiind in regula. Comunitatea stiintifica a aratat, insa, ce crede despre importanta studiului sau, oferindu-i lui Unger un premiu Ig Nobel, fiind cam echivalentul Zmeurei de Aur pentru cercetari stiintifice. In ciuda acestui fapt, are totusi dreptate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *