Rolul ventilatoarelor industriale si al motoarelor electrice

Traiesti intr-o zona cu o clima calda sau ai vizitat o zona cu o astfel de clima, fara indoiala ai vazut aici ventilatoare folosite adesea pentru mentinerea aerului proaspat si a ventilatiei. Ventilatoatele sunt disponibile intr-o gama larga de culori, forme si marimi, insa scopul pentru care sunt folosite este acelasi: trebuie sa pastreze racoarea si aerul proaspat. Chiar daca vrem sa evitam caldura excesiva ca persoane, nu suntem singurii care au nevoie de racoare si de ventilatie corespunzatoare.

Masinariile, utilajele si echipamentele au nevoie de asemenea de racoare, de temperaturi potrivite pentru a functiona corespunzator. Daca la nivel casnic, rezidential, solutia ventilatiei este rezolvata foarte usor cu un ventilator de birou sau de camera, in situatii in care fluxul de aer necesar este la un volum mult mai ridicat se impun solutii mai eficiente.

Intra astfel in rol ventilatoarele industriale, de dimensiuni mult mai mari si mult mai puternice decat cele comerciale, utilizate la nivel casnic si rezidential. Functioneaza la o putere mai mare si ofera debite si fluxuri de aer ridicate in asa fel incat sa mentina acolo unde se doreste acea temperatura dorita si acea ventilatie necesara. Desigur aceste ventilatoare nu ar putea functiona daca nu ar fi alimentate corespunzator. Nu este suficienta o sursa normala insa, au nevoie in majoritatea cazurilor de motoare electrice puternice, care sa le asigure functionalitate si durabilitate indelungata.

Aerul viciat si poluarea sunt aspecte cu care ne confruntam oriunde am merge: la serviciu, intr-o institutie, acasa, la scoala si asa mai departe. In special insa in sectorul industrial ori cel comercial, unde se lucreaza in prezenta diversilor compusi chimici ori unde alimentele ori alte produse au nevoie de un anume flux de aer si o anume temperatura pentru a se putea pastra bine, ventilatoarele industriale alimentate de motoare electrice trifazate de mare putere indeplinesc cu succes aceasta misiune.

Tipologia ventilatoarelor industriale cat si a motoarelor electrice care le alimenteaza este foarte diversa. In situatii in care nu exista sistem de tubulatura pentru ventilatie (normal se folosesc ventilatoare axiale de tubulatura), exista optiunea ventilatoarelor axiale de perete. In alte situatii sunt mai practice ventilatoarele de acoperis sau cele centrifugale, iar la fel sta situatia si in cazul motoarelor electrice. Mediile in care acestea actioneaza sunt diverse: este necesar uneori sa existe o protectie suplimentara anti-praf sau anti-umiditate – exista motoare electrice speciale, in trepte de turatii diferite, chiar antiexplozive si cu protectii si reductoare adaugate in asa fel incat sa indeplineasca orice cerinte.

Importanta ventilatiei nu poate fi subliniata indeajuns, indiferent de sector. Astfel aceasta misiune este indeplinita cu succes in orice situatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *