Sa iti spui parerea costa!

Traim in lumea in care opinia publica nu este oprita, cand libera expresie este ceea ce ne caracterizeaza. Traim in democratie insa in unele cazuri doar aparent. Se intampla in SUA acolo unde Jen Palmer a fost taxata de-a dreptul pentru simplul motiv ca si-a expus o parere. Si mai cu seama pentru faptul ca se intamplase sa nu i se onoreze o comanda.

Povestea incepe oarecum banal si hilar. Dupa ce a plasat o comanda online Jen astepta sa cu nerabdare pachetul. Facuse si plata prin PayPal insa pentru ca seriozitatea celor in cauza a lasat de dorit s-a anulat plata. Practic aceasta a constatat ca nu a reusit sa achizitioneze ceea ce isi dorea motiv pentru care si-a expus parerea pe site-ul online al companiei in cauza.

Contactata ulterior femeia afla cu stupoare ca este pasibila de o amenda usturatoare daca nu va sterge comentariul online prin care se denigra imaginea firmei. Optiunea lor, interesul pentru imaginea publica ce desigur se justifica. Si cum nici femeia in cauza nu avea interes sa mai continue cu un dispret pentru ei urmeaza calea pasnica. Dar asa cum cuvintele dor si efectul a fost pe masura: sa poata sa stearga comentariul i s-a perceput o taxa. Desi mai mica decat ceea ce avea sa plateasca daca nu ar fi fost de acord nu exista o justificare pentru acest gest.

Sa-ti spui parerea este o chestiune cu urmari. Toata lumea stie asta; de vreme ce iti permiti sa afirmi anumite aspecte trebuie sa si poti sa sustii totul si sa iti asumi ca mai devreme sau mai tarziu sa fii judecat pentru asta. Insa sa platesti in sensul in care exista amenda pentru asta este mai mult decat absurd. Si totusi….se intampla si in lumea moderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *