Odata cu industrializarea continua, cu dezvoltarea tehnologica si cu numarul tot mai mare de autovehicule, se face resimtit tot mai pregnant fenomenul de poluare. Il resimtim atat din confortul propriilor locuinte, cat si atunci cand mergem la serviciu, la cumparaturi sau prin diverse institutii.
Nevoia de aer proaspat impune si gasirea de solutii eficiente. In medii in care solutiile casnice in materie de ventilatie devin ineficiente datorita puterii reduse, se impun debite si fluxuri de aer mai ridicate, care sa respecte cerintele. Gama de ventilatoare industriale respecta intru totul astfel de exigente, chiar si in cazul halelor de productie uriase, al atelierelor de reparatii complexe sau a spatiilor ce au ca destinatie operatiuni de prelucrare diverse.
Ventilatoarele industriale sunt, desigur, confectionate respectand acelasi principiu: lamele dispuse radial sunt conectate la un ax pus in miscare de un motor electric, furnizand debitele de aer dorite. Este necesara o durabilitate indelungata, iar acest lucru este realizat prin materialele folosite.
Tipurile de ventilatoare industriale sunt variate, la fel ca si situatiile in care sunt folosite. Prima categorie ar putea fi reprezentata de ventilatoarele industriale montate direct pe perete – ventilatoare axiale de perete ce pot asigura debite de aer intre 4800 si 20000 metri cubi pe ora. Eficienta lor este data de adaptabilitate, iar un alt avantaj este reprezentat de faptul ca sunt solutia perfecta in cazul in care nu exista un sistem de tubulatura pentru ventilatie.
O a doua categorie este cea a ventilatoarelor industriale de tubulatura. Si acestea pot oferi debite de aer ridicate, chiar de peste 20000 metri cubi per ora, oferind necesarul de ventilatie chiar in conditii unde temperatura si gradul de umiditate impun acest lucru.
Ventilatoarele industriale centrifugale sunt utilizate in acele situatii in care ventilatoarele axiale de perete sau de tubulatura nu sunt potrivite. Variantele in care acestea vin disponibile sunt diverse, de la presiune joasa la presiune inalta, oferind un plus de debit de aer ce ajunge la peste 96000 metri cubi per ora.
Nu in cele din urma, mai exista si varianta ventilatoarelor de acoperist, unde oricare din cele trei tipuri de ventilatoare industriale enumerate anterior nu pot fi folosite. Acestea sunt folosite atat pentru sali de sport, cat si pentru unitati de productie, garaje, ateliere sau bucatarii ale restaurantelor.
Indiferent de situatie, chiar si la nivel industrial pot fi gasite solutii eficiente. Ventilatia este foarte importanta, iar gama de ventilatoare industriale multumeste astfel orice exigente. Poluarea si aerul viciat nu mai reprezinta astfel o problema, iar procesele de munca se pot desfasura in conditii optime.