Somnul copilului este esential pentru dezvoltare

Generatia noastra isi face din ce in ce mai multe griji in ceea ce priveste somnul, mai ales daca suntem parinti si avem copii mici, pentru ca aceasta munca, de a fi parinte paote fi foarte solicitanta, dar placuta in acelasi timp.

Din acest punct de vedere, parintii isi fac multe griji atunci cand cel mic nu doarme, sau adoarme greu. Pentru ca nu se odihnesc corespunzator, cei mici pot avea reactii  negative care au in vedere o atitudine nevrotica, pot plange in cele mai multe cazuri si pot fi foarte mofturosi.

Bebelusii si somnul

Pentru cei mai multi parinti a dormi cu micutul in pat este cea mai buna solutie pentru a le oferi protectie, atentie si supraveghere, incat nu isi dau seama de fapt cat de rau poate fi acest lucru. Grija constanta de a-l avea pe micut aproape de fapt ii creaza copilului o dependenta totala, de la hrana, schimb si pana la libertatea somnului.

Cei mai multi psihologi spun ca este bine ca parintii sa se obisnuiasca sa isi culce copiii separat de ei, adica acestia sa doarma in propriul lor patut, pentru ca in timp ei vor dobandi o personalitate unica, vor creste mult mai increzatori, vor fi mult mai independenti si vor dormi mai bine.

Daca parintii obisnuiesc sa adoarma cu copilul in brate, atunci acesta va reactiona prin stari de plansete cand vor fi lasati jos din brate. Spre deoasebire de cei care adorm singuri, acei copii care dorm in brate sau langa parinti tind sa devina mai timizi, sa fie mai retrasi, mai anxiosi sau mai deprimati. De asemenea, studiile spun ca ei vor avea o relatie sociala mai slaba decat restul, pentru ca vor avea nevoie constanta de sprijinul cuiva mai mare pentru a face un pas si o comunicare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *