Somnul imbunatateste memoria

 

Una din cele mai bune metode de a reduce pierderea memoriei si de a stimula memoria pe termen mai lung reprezina un ciclu complet de somn, in mod regulat. Chiar mai mult, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Exeter , somnul permite ca amintirile sa fie mai usor accesate.

Astfel, obiectivul studiului a fost acela de a invata participantii cateva cuvinte noi, oferindu-le acestora timp pentru a incerca sa le includa in memoria lor de lunga durata, dupa care i-a rugat sa si le reaminteasca. De asemenea, acestia au fost rugati sa isi reaminteasca cuvintele noi si la scurt timp, pentru ca cercetatorii sa stimuleze si memoria pe termen scurt, dupa care au repetat procesul la 12 ore in care participantii au avut parte de somn. Studiul a continuat si dupa un somn al participantilor de opt ore, iar participantii au fost rugati sa isi aminteasca cuvintele imediat dupa ce au fost treziti. Numarul de cuvinte pe care au reusit sa si le reaminteasca a fost mult mai mare dupa ce participantii au dormit, si, de asemenea, acestia au reusit sa isi aminteasca si alte cuvinte care le-au fost rostite chiar inainte de somn.

Somnul stimuleaza memoria

Psihologul Nicolas Dumay a explicat ca somnul reuseste sa dubleze sansele noastre de a ne aminti notiuni auzite anterior. Impulsul aparut chiar imediat dupa somn determina o crestere a accesibilitatii memoriei, iar acest lucru indica ca unele amintiri sunt mai “slefuite” pe timpul somnului. Asadar, in timpul somnului, se activeaza informatiile mai importante pe care le-am auzit. Este nevoie sa se realizeze mai multe cercetari pentru ca oamenii de stiinta sa poata accesa o gama mai larga de contexte.

In general, se pare ca somnul nu numai ca imbunatateste doar memoria, ci ajuta creierul sa creeze noi cai de accesibilitate care directioneaza gandurile catre memoria specifica de care avem nevoie, iar astfel putem sa ne amintim un lucru mai repede. Sunt necesare mai multe cercetari asupra acestui subiect, dar, este o idee buna de care trebuie sa tii cont daca ai un examen urmatoarea zi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *