Stereotipuri false

Stereotipurile exista cu un motiv: ne ajuta sa ne formam opinii asupra oamenilor, fara sa ne obosim sa-i cunoastem. De ce sa ne pierdem timpul vorbind cu un francez, cand toata lumea stie ca sunt niste lasi care mananca doar paine bagheta? Rusii? Beti furiosi care se lupta cu ursi. Olandezii? Gay drogati. Canadieni? Ca americanii, doar ca politicosi. Gata, te-am salvat de ani de interactiune inutila cu strainii. Sau nu?

  • Francezii sunt lasi. Imaginea francezului las a aparut in toata mass media (“Casablanca”, “Ocean’s Eleven”, “Piratii din Caraibe”, carti ca “Harry Potter” sau seriale ca “Familia Bundy”). De fapt, din 387 i. Hr, Franta a luptat in 168 de razboaie, impotriva unor rivali ca Imperiul Roman, armata britanica sau fortele turcesti. Din acestea, au castigat 109, au pierdut 49 si au ajuns la “egalitate”, sa zicem, in 10. Desi este adevarat ca Franta a capitulat in fata Germaniei in al Doilea Razboi Mondial destul de repede, asta s-a intamplat doar pentru ca nu-si revenise dupa Primul Razboi Mondial inca – francezii pierdusera 5.7 milioane de oameni, din total de 37 de milioane cati au murit international. Oficial, acestia i-au lasat pe germani sa preia puterea, dar nu au incetat niciodata sa se lupte, rezistanta franceza fiind unul dintre simbolurile luptei anti-naziste din Europa.
  • Britanicii au dinti urati. De igiena orala a britanicilor s-a ras, de asemenea, in media, in seriale precum “The Simpsons”, “South Park” sau “Family Guy”, printre multe altele. Un studiu realizat de OECD, o organizatie economica internationala, a concluzionat ca britanicii au cei mai buni dinti din lume, avand in medie 0.6 carii pe cetatean. Nu “cei mai prosti dinti”, ci, de fapt, “cei mai buni dinti”!

Mai sunt si alte stereotipuri care pot fi contrazise de studii si cercetari stiintifice. Toate lucrurile au o origine, insa asta nu inseamna ca este generala sau inca valabila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *