Sunt manualele scolare rasiste?

Multi oameni nu au auzit de el, insa ar fi trebuit sa fie foarte cunoscut. Cand ii vedem fata sau ii auzim numele ar trebui sa ni se faca greata, la fel cum ni se face si atunci cand citim cate ceva despre Mussolini sau Hitler. Ceea ce multi nu stiu despre acesta este ca el este responsabil pentru moartea a 10 milioane de oameni din Congo.

Il cheama Regele Leopold al II al Belgiei. Acesta ”detinea” Congo-ul in timpul domniei sale ca monarh constitutional al Belgiei. Dupa mai multe incercari esuate de colonizare in Asia si in Africa, acesta a reusit sa se stabileasca in Congo. Acesta a ”cumparat” tara si a inrobit poporul sau, transformand populatia tarii in proprii sai sclavi de plantatie. Acesta si-a deghizat operatiunile de afaceri, prin eforturi ”filantropice” si ”siintifice” care se aflau sub steagul Societatii Africane Internationale. Domnia regelui s-a caracterizat prin mutilari corporale, torturi si executii.

La inceputul anilor 1900, rapoarte de exploatare scandaloase si incalcari ale drepturilor omului au condus la proteste internationale. Campania care a examinat regimul lui Leopold a fost condusa de diplomatul britanic Roger Casement si fostul functionar de transport maritim E.D. Morel si a devenit prima miscare a drepturilor omului.

Scopul lui Leopold a fost sa extraga cat mai multa bogatie din acest teritoriu. Un miliard de dolari au fost stransi in 23 de ani prin munca fortata a majoritatii populatiei masculine. Femeile au fost violate iar intre 8 si 10 milioane de congolezi au murit.

Multi dintre noi nu sunt invatati in scoala de existenta acestui fost rege. Nu face parte din numele celebre care sunt des repetate. Acesta a scris istorie in ceea ce priveste sclavia si genocidul din Africa. Sa fie oare, faptul ca scolile nu ne invata despre acest lucru, o remarca rasista? Conteaza oare numai cati evrei au murit in timpul Holocaustului, iar cei care au murit in chinuri groaznice in Congo nu au nicio importanta pentru oameni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *