Cat de superstitios esti? Pentru fiecare caz raspunsul difera si vine in corelatie cu modul in care a fost crescut, cu principiile de viata ce au fost insuflate de familie, de credinta etc. Superstitiile sunt nimic altceva decat o alternativa de a blama ceva cand lucrurile par ca nu mai merg conform planului. O idee pagana pentru unii caci se trage din gandirea ca zeii transmit un mesaj pentru pamanteni astfel ca totul se coreleaza cu religia.
Intr-un cumul de elemente superstitiile sunt o combinatie de factori. Din punct de vedere religios se refera la ideea ca totul este un semn divin. A “citi” in lucruri este simbolistica care sa scoata la iveala lucruri nebanuite. Desi in zilele noastre corelatia nu mai este una valabila si religia nu sprijina aceasta gandire este pur si simplu ce se implementeaza ca o frica, care in timp devine parte din viata ta. Insa daca e sa urmam cursul religiei se spune ca doar cei fara de credinta cred in lucruri prostesti, ca mergem pe drumul pacatului in loc sa credem in divinitate si atat.
In plan psihologic superstitiile se leaga de o frica interioara. Uneori transmisa, uneori “dobandita” printr-o coincidenta a fi superstitios este intr-o oarecare masura tradarea lipsei de incredere in sine, de crezare ca un lucru va reusi si asa mai departe. De ce ar conta ca o pisica neagra ti-a taiat calea? Totul tine de o idee adanc implementata, spre exemplu un obicei dobandit de la parinti. Si este inevitabil de a nu asocia in continuare aceleasi idei superstitioase cu anumite elemente.
Insa mergand pe ideea increderii, punand totul in planul destinului ca orice s-ar intampla este pur si simplu o zi mai putin potrivita cand energia ta nu este cea potrivita superstitiile sunt pentru oameni slabi. Asta pana la proba contrarie cand coincidenta sau nu se dovedeste a fi un impediment luat in seama si un adevar ce iese din asta…