Traditii in Saptamana Mare

Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor se apropie de sfarsit. Fiecare zi din aceasta saptamana este considerata “Sfanta” sau “Mare” si se tin slujbe speciale, care se numesc Denii. Se recomanda ca in aceasta saptamana sa ii ierti pe cei care ti-au gresit si sa va impacati. Fiecare zi a saptamanii este insotita, dupa cum e obiceiul romanilor, de diferite traditii sau superstitii, fiecare zi avand planificarea ei.

De exemplu, in Lunea Mare se incepe curatenia de Paste, cand se scoate totul la aeristi, hainele se spala si se calca si se mai fac reparatii prin casa. In ziua de Marti se matura sau aspira si se spala geamurile. Miercuri e ultima zi in care se mai permit muncile in camp, spalatul si calcatul ruferlor.

In ziua de Joi se pomenesc mortii, femeile mergand la biserica si oferind ca pomana colaci, vin sau fructe. Superstitiile spun ca in aceasta zi sa nu este bine sa dormi, deoarece vei lenevi tot anul si orice lucru inceput nu-l vei putea duce la capat. Traditia spune ca in noaptea de dinaintea zilei de Joi sau spre dimineata ies sufletele mortilor din morminte pentru a se intoarce la casele lor – de aceea, se obisnuia sa se aprinda un foc in curte, in fata casei sau in cimitir, de catre barbati, pentru a-i ajuta sa-i ghideze sau sa-i intampine. Cele mai importante activitati au loc in aceasta zi, deoarece azi se gatesc pasca, cozonacul si babele si se vopsesc ouale; traditional, acestea erau doar rosii.

Vinerea Mare este ziu ain care a murit Iisus pe cruce, de aceea unii credinciosi tin post negru – tot de asta, aceasta se mai numeste Vinerea Seaca. Daca totusi nu poti tine post, nu trebuie sa mancati urzici sau otet, deoarece lui Iisus i se daduse sa bea otet, dupa ce fusese biciuit. Credinciosii merg la biserica in aceasta vineri pentru a trece pe sub Sfantul Epitaf, apoi ocolind biserica de trei ori. Este interzisa treaba in casa in aceasta zi.

In Sambata Mare se pretagesc majoritatea mancarilor, se termina curatenia si se pregatesc hainele noi. In aceasta seara se organizeaza si cosul care urmeaza sa fie dus la sfintit. Noaptea, oamenii merg la slujba de Inviere de unde iau lumina pe care o aduc acasa, unde aseaza prima masa de Paste.

In Duminica Pastilor se obisnuieste ca dimineata oamenii sa se spele pe fata cu apa in care au stat un ou rosu si cateva monezi; se poate adauga si un fir de busuioc. Se spune ca daca te speli pe fata cu oul vei fi frumos si imbujorat ca oul rosu. De asemenea, cu cine vei ciocni oua in aceste zile, te vei intalni si pe lumea cealalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *