Traditii si continuitate- Pastele la romani

Sarbatoarea pascala este de o insemnatate care depaseste partea religioasa. De la mancaruri traditionale- pasca si oua rosii- si pana la modul de a te comporta si a actiona exista o serie de traditii care desi putini le mai practica aduc o valoare simbolica care sporesc admiratia si farmecul acestei sarbatori.

Astfel de obiceiuri incep inca din saptamana patimilor denumita si saptamana mare sau luminata. Ouale rosii se orneaza si se vopsesc doar joi, in ziua rastignirii, vinerea este zi de post negru iar astfel de obiceiuri desi poate si greu de pastrat in zilele noastre nu sunt singurele. Cu rol de petit pe de-o parte, cu simbolistica purificarii pe cealalta parte traditia udatului inca se mai pastreaza in cateva zone din Transilvania. A doua zi de Paste cei necesatoriti vor uda fetele de asemenea necasatorite.

Din batrani se spune ca atunci cand mergi la Sfanta slujba de Inviere nu numai sufletul trebuie sa il ai curat; plecat cu ganduri bune ceva nou, o haina vine sa iti insufle ideea de renastere, de inceput, plecand de la ideea de baza a rastignirii lui Iisus.

In dimineata zilei de Paste trebuie sa te speli cu apa dintr-un recipient unde s-a pus un ou rosu sfintit si un banut, pentru a aduce prosperitate si sanatate. Iar cand vine vorba de bucuria copiilor de a primi cadouri de la iepuras un astfel de obicei nu este unul religios ci pagan. Insa se pastreaza din ideea de a multumi pe cei mici, de a aduce bucurie cum insasi sarbatoarea pascala se defineste.

Desi nu se mai tine cont chiar de toate traditiile continuitatea acestora este data de acele obiceiuri preluate de la parinti si bunici insa adaptate la timpurile noastre, la viata moderna, la stilul de viata pe care il are fiecare. Si din toate cate exista- cu diferente culturale de la zona la zona- cel putin ouale rosii sunt nelipsite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *