Traditii si superstitii de duminica

Ziua de duminica este cu mici exceptii ziua de odihna. Se crede ca in a saptea zi pana si Dumnezeu s-a odihnit astfel ca dupa un lung sir de zile lucratoare duminica se respecta si pauza. Asa sa fie oare?

Traditiile in lumea moderna

Daca traditiile si superstitiile sunt sau nu respectate lumea moderna ne ofera raspunsul. Asta pentru ca in ritmul in care am ajuns sa lucram nu mai avem cum sa tinem cont de anumite principii. De fapt care sunt acele traditii si superstitii? In primul rand se crede ca ziua de duminica nu este lucratoare astfel ca nu ai voie sa muncesti in orice fel ar fi vorba. Nu ai voie sa speli, sa faci mancare, ba chiar sa iti tai unghiile.

Mai mult decat atat, unii respecta cu sfintenie ideea ca ziua de duminica, cea care incheie sirul de zile intr-o saptamana, se dedica celor bolvani, cu atentie mai multa pentru cei din familie. Una peste alta asa cum traditia si cultul religios spune duminica nu ai voie sa faci mare lucru. Ce te faci insa cand intervine o nevoie absoluta?

Daca un om gospodar isi face iarna caruta si vara sanie este clar ca in timpul saptamanii este timp suficient pentru a pune toate la punct si astfel duminica sa fie o zi rezervata odihnei. Cu toate acestea munca de zi cu zi nu este atat de usoara. Ba mai intervine si munca de weekend, cea care iti da peste cap toate planurile. Ori cand singura zi libera in care sa te preocupe si casa este tocmai duminica nu mai tii cont de superstitii.

Asa cum se intampla de altfel cu multe din traditiile de la care am pornit practic ziua de odihna duminica ramane pentru o mica parte o zi respectata ca atare.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *