Viitoarea misiune a New Horizons

NASA a selectat potentiala viitoare misiune a sondei New Horizons, dupa ce aceasta si-a facut vizita istorica la data de 14 iulie 2015 in orbita lui Pluto. Astfel, sonda va deveni prima nava spatiala care va vizita si va analiza blocurile de gheata care ne inconjoara sistemlul nostru solar, reusind sa exploreze inelul de resturi numit Centura Kuiper.

In urma cu numai 9 ani, New Horizons parasea Terra pentru a-si indeplini misiunea de a explora Pluto. Astfel, dupa o calatorie de aproape cinci miliarde de kilometri, sonda spatiala a ajuns la data de 14 iulie pe orbita lui Pluto, unde a realizat o multime de imagini si a adunat o serie intreaga de date stiintice. Cu toate acestea, misiunea statiei spatiale nu s-a oprit aici, cei de la NASA dorindu-si sa exploreze si mai mult corpurile ceresti care ne inconjoara in sistemul solar.

Astfel, potrivit celor de la NASA, in cele 16 luni care vor urma, New Horizons va transmite cate Terra informatiile culese despre Pluto si satelitii sai. Din cauza ratei mici de transfer a sondei catre Pamant – de 2000 de bits pe secunda – oamenii de stiinta sunt de parere ca alte descoperiri importante vor fi anuntate abia la sfarsitul acestui an.

Echipa NASA, care se ocupa de aceasta misiune, sustine ca New Horizons se deplaseaza cu 48.000 km/h de-a lungul Centurii Kuiper. Asadar, cei de la NASA mai sustin ca, ajutati si de Telescopul Hubble, New Horizons va reusi sa identifice si noi obiective tinta ale sondei.

Obiectele din Centura Kuiper sunt foarte interesante pentru stiinta din cauza faptului ca reprezinta un fel de “fosile vii” ale sistemului solar. Neatinse si permanent criogenizate, astfel de obiecte ar putea sa ofere raspunsuri la intrebarile cu privire la geneza si evolutia sistemului nostru solar.

Ce este Centura Kuiper?

Centura Kuiper reprezinta materia care inconjoara sistemul solar si se extinde de la orbita lui Neptun pana dupa sistemul solar. Centura Kuiper a fost denumita astfel in cinstea lui Gerard Peter Kuiper, astronom olandez-american care a prezis si demonstrat existenta acestei centuri de materie a sistemului solar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *