Vopsea lavabila – cum o alegi?

La un moment dat te hotarasti sa iti renovezi locuinta. Incepi de la zero, poate ca alegi sa dai jos si tencuiala, sa indrepti peretii si sa aplici apoi o alta zugraveala, un strat de vopsea lavabila. Sau poate ca ai o casa in constructie si nu stii ce vopsea lavabila sa alegi. Daca te-ai hotarat sa cumperi vopsea lavabila, trebuie ca inainte de a face achizitia sa tii cont de cateva lucruri.

Criterii de alegere pentru vopsea lavabila

Pentru locuinta iti doresti acel grad de confort care sa te multumeasca. Totul trebuie sa fie perfect, de la zugraveala pana la utilitati. Din acest motiv trebuie sa faci cea mai buna alegere cand vine vorba de vopsea lavabila.

In primul rand tine cont de locul unde va fi folosita vopseaua. Cele pentru interior vin in variante multiple, cele pentru exterior la fel. Gradul de rezistenta la murdarire, patare sau alte intemperii devine astfel foarte important.

Un alt criteriu dupa care poti face alegerea este gradul de lavabilitate. Acesta este dat de cat de rezistent este stratul de vopsea la spalari succesive cu o carpa sau un burete umed, fara ca grosimea sau culoarea sa fie afectata. Exista astfel vopsele super-lavabile care rezista la aproximativ 200 spalari, in timp ce alte vopsele, cele semilavabile, pot sa reziste pana la 40 de cicluri de spalare.

Randamentul este parametru important de asemenea in alegerea vopselei. Acesta este dat de marimea suprafetei ce poate fi acoperita cu un litru de vopsea lavabila. In ceea ce priveste puterea de acoperire, un test simplu este edificator: dupa aplicarea a doua straturi de vopsea, trebuie sa fie complet acoperita suprafata veche, in asa fel incat sa nu se mai vada nimic din aceasta.

Nu vei putea folosi acelasi tip de vopsea lavabila pentru baie/bucatarie dar si pentru dormitor sau living. Bucataria si baia sunt medii in care gradul de umezeala este mai mare. Pentru aceste doua incaperi va trebui sa optezi pentru o vopsea lavabila cu o rezistenta ridicata la mucegai sau condens.

Pe parte estetica, tonul vopselei lavabile trebuie sa se potriveasca de asemenea cu toate elementele si piesele de mobilier. Daca pentru camera copiilor poti opta pentru culori mai vesele, in cazul livingului, holului sau camerei de oaspeti va trebui sa alegi ceva mai sobru, mai elegant, in aceeasi nota cu mobila si celelalte decoratiuni.

Tinand cont de toate aceste aspecte, nu mai trebuie decat sa calculezi suprafata si cantitatea de care ai nevoie. Vei reusi astfel sa faci alegerea potrivita atunci cand vine vorba de vopsea lavabila si renovarea locuintei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *